Abide-i Hürriyet Anıt’ı için protesto kampanyası başlatıldı

featured

Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği öncülüğünde Abide-i Hürriyet Anıt’ı için protesto kampanyası başlatıldı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Osmanlı dönemi Anıtkabiri olma özelliği taşıyan,Türkiye’nin görmezden gelinen İstanbul Çağlayan’daki ABİDE-İ HÜRRİYET ANITI ŞEHİTLİĞİ ,Osmanlı döneminin çok sayıda siyasetçi ve devlet adamının, 31 Mart ayaklanması sırasında şehit düşen askerimizin ededi istiratgahıdır.

Ancak İstanbul Adalet Sarayının yapımı ve Şehitlik güvenliğinin Adalet Sarayı tarafından karşılanmaya başlaması ardından ,çok ciddi sorunlar yaşanmaya başlamıştır.

Ortamın tarihi sit alanı olduğu görmezden gelinerek Ecdat yadigarı Şehitliğin önüne :

1-İlan panosu dikilmiş.

2-Şehitlik’e kamelyalar yapılmış, Adalet Sarayı çalışanlarının sosyal tesisi gibi kullanılmaya başlanmıştır.

3-Şehitliğin tarihi kapısı kapatılmış ,Adalet Sarayı tarafından yeni kapı açılmıştır.

4-İstanbul Adalet Sarayı yönetimi keyfi bir uygulamayla halkın şehitliği ziyaret saatini kısaltmıştır.(Ziyaret saati 15.00 de sona erdirmiştir).

5-İstanbul Adalet Sarayı yönetimi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı Şehitlik güvenliği’nin Adalet Sarayı güvenliği tarafından karşılanması sözleşmesi sona ermesine rağmen keyfi uygulamaya devam etmiştir.

6-İstanbul Başsavcısı Şaban Yılmaz keyfi bir uygulamayla Şehitliğe Koşu yolu parkuru yapma kararı almış ve halen inşaat devam etmektedir.

Şehitlik üzerinde İstanbul Adalet Sarayının hiçbir yetki ve sorumluluğu olmadığı halde ,bu derece keyfi,yukarıdaki gibi tarih düşmanı vahşi bir anlayış sergilemesi kabul edilemez.

Uluslar arası Heritage Fuarına sunulacak DEVLET KURUMUNUN TARİHİ MİRASA SAYGISIZLIK ÖRNEĞİ ABİDE-İ HÜRRİYET ANITININ HAZİN DURUMU tebliğine konu olacak,tarihe saygısız durumun derhal önlemesini Bakanlığınızdan bekliyoruz.

İstanbul Adalet Sarayı Restorasyon projesinde bulunmayan,Şehitliğin tarihi sit alanı olduğu gerçeğini göz ardı eden keyfi tasarrufların önlemesini ,Şehitliğe Koşu Yolu uygulamasının derhal sona erdirmenizi arz ederim.

Saygılarımla

Ahmet Celal Öcal

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Abide-i Hürriyet Anıt’ı için protesto kampanyası başlatıldı