Akdeniz’i Kapatma Tehdidi: İran’dan İsrail ve ABD’ye Sert Mesaj

Akdeniz’i Kapatma Tehdidi: İran’dan İsrail ve ABD’ye Sert Mesaj

Orta Doğu’da ABD-İran gerginliği, Filistin-İsrail çatışmasıyla tırmanıyor. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösteren Yemen’deki İran yanlısı Husiler, Kızıldeniz’deki İsrail gemilerine saldırılarını yoğunlaştırdı. İran Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Rıza Nakdi de, İsrail ve ABD’nin Gazze’deki katliamına son vermemesi halinde Akdeniz’i kapatma tehdidinde bulundu.

İran’ın Tasnim haber ajansına konuşan Nakdi, “Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer deniz yollarının kapanacağı günler yakındır” dedi. Nakdi, bölgede yeni direniş gruplarının ortaya çıktığını belirterek, “Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı onlar için kabusken, şimdi Kızıldeniz’de de sıkıştılar” diye konuştu.

Husilerin Kızıldeniz’deki saldırıları nedeniyle bazı ticari gemiler rotalarını değiştirmek zorunda kaldı. ABD, saldırıların arkasında İran’ın olduğunu iddia ederek, Kızıldeniz’de bir koruma görevi başlatmayı planlıyor.

Reuters ise, İran’ın Akdeniz’de nasıl bir engelleme yapabileceğinin net olmadığını belirtiyor. Akdeniz’e bağlantısı olan İran destekli gruplar arasında Lübnan’daki Hizbullah ve Suriye’deki bazı örgütler bulunuyor.

Filistin-İsrail savaşı başladıktan sonra ABD ve İngiltere, Doğu Akdeniz’e askeri gemiler göndermişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Akdeniz’i Kapatma Tehdidi: İran’dan İsrail ve ABD’ye Sert Mesaj