Akp’den Skandal Afiş !

featured

Akp Diyarbakır İl Başkanlığı , Erdoğan ve Yıldırım’ın 1 Nisan’da Diyarbakır’da düzenleyeceği mitingi skandal bir afişle duyurdu.

Akp Diyarbakır İl Başkanlığı  , Erdoğan ve Yıldırım’ın 1 Nisan’da Diyarbakır’da gerçekleştirmesi beklenen referandum mitingi için , “Her evet Şeyh Sait ve arkadaşları için bir fatihadır.” şeklinde afişler hazırlatarak şehrin çeşitli yerlerine astırdı.

Şeyh Sait Kimdir?

Cumhuriyetimizin ilk yıllarında ,Doğu’da Kürt İstiklal Komitesi gibi çeşitli grupların gösterdiği bölücü/yıkıcı faaliyetlere , bu örgütlerin yöneticilerinin tutuklanması ve cezalandırılmasıyla son verilmek istenmişti.ismi geçen örgütle yakın bağları bulunan zata bağlı kişiler 1925 Şubat’ında bölgede isyan başlattılar ve insanları din adına ayaklanmaya davet ettiler.

Ayaklanmayı destekleyen eski Şuray-ı devlet reislerinden Kürdistan Teali Cemiyeti reisi Seyit Abdülkadir ve 12 arkadaşı İstanbul`da tutuklanarak yargılanmak üzere Diyarbakır`a getirildiler.Yargılanma sonucu Seyit Abdülkadir ve 5 arkadaşı ölüme mahkum olarak, idam edildiler Diyarbakır`daki Şark İstiklal Mahkemesi kısa süren bir yargılamadan sonra Said ve 47 ayaklanma yöneticisi hakkında da ölüm cezası verdi. Cezalar ertesi gün yerine getirildi.

Şeyh Said Ayaklanması`nın bastırılması Cumhuriyet yönetiminin Doğu Anadolu`da denetimi sağlamasında önemli bir dönüm noktası oldu. Öte yandan ayaklanmayla ortaya çıkan gelişmeler, bir süre önce çok partili yaşama geçiş yönünde atılan adımların kesintiye uğramasına yol açtı.Ayaklanmaya karıştığı gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, çok geçmeden hükümet kararnamesiyle kapatıldı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Akp’den Skandal Afiş !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.