Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan Kritik Açıklamalar

Anayasa Mahkemesi Başkanı'ndan Kritik Açıklamalar

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, Türkiye’nin yüksek yargı sistemine ilişkin devam eden gerilimde önemli bir konuşma yaptı. Ankara’da düzenlenen bir sertifika töreninde konuşan Arslan, “Anayasa ve kanunların açık hükümleri karşısında AYM kararlarına uyulmamasının hiçbir gerekçesi ve geçerliliği olamaz” diyerek, Anayasa Mahkemesi kararlarının mutlak uygulanması gerektiğini vurguladı.

Hukuk Devletinin Temel Taşları Üzerine Vurgu

Arslan, hukuk devletinin özelliklerini açıklarken, “Aklın vesayet altında olmamayı ve özgürlüğü zorunlu kıldığını” belirterek, “Aklınızı paslandırmayın. Başkalarının sizin yerinize düşünmesine ve aklınıza ipotek koymasına asla izin vermeyin. Size dayatılan ambalajlanmış doğruları değil, sorguladığınız ve muhakeme süzgecinden geçirdiğiniz doğruları tercih edin. Kısacası fikriniz ve vicdanınız hür olsun” ifadelerini kullandı.

AYM Kararlarının Bağlayıcılığı

Arslan, AYM’nin bireysel başvuruda iş yükünü yönetilebilir düzeyde tutmayı başardığını belirtti ve “AYM tarafından verilen ihlal kararlarına uyulmamasının gerekçesi olarak sunulan iki hususa kısaca değinmek ve size öğretilenlerin doğru olduğunu göstermek isterim” diyerek, adli ve idari yargı sistemindeki nihai ve bağlayıcı kararların önemine değindi. Arslan, AYM kararlarının bağlayıcılığını ve uygulanmasını özellikle vurgulayarak, “Anayasa’nın 153’üncü maddesi AYM kararlarının bağlayıcılığını özel olarak düzenlemiştir. Buna göre AYM kararları kesindir ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri, kısacası herkesi ve her kurumu bağlar” dedi. Arslan, Anayasa’nın AYM’nin kararlarını denetleme yetkisi vermediğini belirterek, “Bir yargı kararına katılmamak farklı, ona uymamak farklıdır. Birincisi meşru, ikincisi ise meşru değildir. Unutmayalım ki mahkeme kararları hatasız veya doğru olduğu yahut beğendiğimiz için değil, mahkeme kararı olduğu için uygulanmak zorundadır. Dolayısıyla AYM nihai ve bağlayıcı kararından sonra artık mahkemeler ya da Anayasal organlar arasında ortaya çıkabilecek görüş, yorum veya yaklaşım farklılıkları sadece eleştiri konusu olabilir. Ancak bu farklılıklar AYM kararının icra edilmemesinin hiçbir şekilde gerekçesi olamaz” ifadelerini kullandı.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Anayasa Mahkemesi Başkanı’ndan Kritik Açıklamalar