Aşı Şirketleri Ne Kadar Kazanıyor?

featured

Bugüne dek 111 ülkede 291 milyondan fazla insana aşı yapıldı. Günlük aşı ortalaması yaklaşık 7.23 milyon.

En çok aşı uygulanan ülke, 85 milyon dozla ABD olurken, bu ülkeyi 52 milyonla Çin, 22 milyonla Britanya izledi. Türkiye’de de 10 milyon doz aşı yapıldı.

Türk bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin öncülüğündeki ekip tarafından geliştirilen Biontech – Pfizer Covid-19 aşısı, dünyada onaylanan ilk Covid-19 aşısı. Aşı mRNA teknolojisiyle geliştirilirken, aşının -70 santigrat sıcaklığında saklanması gerekiyor.
Biontech aşısından ABD 200 milyon doz sipariş verirken bu siparişler için 3,9 milyar dolar, Avrupa Birliği ise 300 milyon doz aşı siparişi verdi ve bu aşıların iki dozu için ortalama 30 dolar ödedi.ü
Johnson & Johnson şirketi bu yıl 1 milyar doz aşı teslim etmeyi taahüt ederken, anlaşmalardan 10 milyar dolar kazanmayı bekliyor.
Rusya devleti tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı 1.4 milyar doz üretti.  Üretici firma, diğer ülkelere 20 dolar ya da daha ucuza satacak.
İngiliz-İsveç ilaç firması Astrazeneca da Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşıyla 2021’de 3 milyar dolarlık satış yapmayı planıyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Aşı Şirketleri Ne Kadar Kazanıyor?