Ayasofya’nın İbadete Açılmasına Diğer Ülkeler Ne Diyor?

featured

İç politikada en çok tartışılan konulardan birisi de Ayasofya’nın ibadete açılması. İktidara yakın isimler Ayasofya’nın camiye çevrilmesini isterken muhalefet şu anki durumunun daha iyi olacağı düşüncesinde. Peki bu konuya diğer ülkeler ne diyor?

RUSYA’DAN KİLİSE VURGUSU

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zaharova, Ayasofya ile ilgili durumu yakından takip ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi bu kilise, karmaşık bir tarihe sahip Bizans mimarisinin eşsiz bir örneği. Halihazırda İstanbul’un başlıca anıtlarından biri ve her yıl Rusya dahil dünyanın her yerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.

“Anıtın statüsüne ilişkin tüm kararların dengeli olmasını, bu sorunun inananlar için yüksek hassasiyeti, bilinen dinler arası bağlamı ve UNESCO Dünya Mirası anıtlarının yönetimi alanında mevcut uluslararası yasal düzenlemelerin dikkate alınmasını bekliyoruz.”

YUNANİSTAN: AYASOFYA DÜNYA MİRASI

Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas ise yaptığı açıklamada “Ayasofya dünya mirası olan bir anıt” olduğu vurgusu yaptı.

Petsas, müze statüsünün camiye çevrilmesinin “Hristiyan ülkelerde büyük çaplı bir duygusal ayrışma yaratacağını” savundu.

FRANSA: HERKESE AÇIK OLMALI

Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya’nın herkese açık olarak kalmasını isteriz” denildi.

Önceki gün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Türkiye’ye Ayasofya’nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısında bulunmuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ayasofya’nın İbadete Açılmasına Diğer Ülkeler Ne Diyor?