Başbağlar Katliamı Anılıyor… Ne Zaman Oldu? Neden Oldu?

featured

5 Temmuz 1993’te yani Madımak Katliamından birkaç gün sonra Erzincan’ın, Başbağlar köyünde 29 sivil vatandaş PKKlı teröristler tarafından acımasızca katledildi. Bugün, Başbağlar’ın anısına çeşitli anma programları tertip edilecek. Başbağlar Katliamı’nda ne oldu? ve Başbağlar nerede? başta olmak üzere Başbağlar üzerine tüm soruların cevabını aşağıda haberimizin içerisinde bulabilirsiniz.

Başbağlar Katliamı ne zaman oldu?

PKK terör örgütü 5 Temmuz 1993’de bu köye acımasız bir saldırı düzenleyerek tam 33 sivili katleder. PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan Bu katliamdan habersiz olduğunu ancak katliamın planlayıcısının PKK üyesi Baran kod adlı terörist olduğunu açıklayarak katliamı PKK’nın yaptığını kabul etmiştir.

100’e yakın PKK terör örgütü üyesi köyü basarak ezan okunduğu sırada camiye girdi. Cemaati zorla dışarı çıkartarak 1.5 saat örgüt propagandası yaparak tüm erkekleri kurşuna dizdi. Bu olayda 29 kişi hayatını kaybetti. Bu olaydan sonra PKK mensubu teröristler tam 214 evi, köy okulunu, köy camiini ve halkevini yaktı. Yakılan evler içerisinde bulunan 1 kadın 3 erkek de yanarak hayatını kaybetti. Bu yağmadan önce köydeki tüm paraları, altınları ve değerli eşyaları aldılar.

Başbağlar Katliamı neden oldu?

Başbağlar imine göre Madımak’ın öcünü almak yapıldı. Ancak bebek katili PKK bunun gibi birçok katliam gerçekleştirdi. Madımak sonrası böyle katliam yaparak, toplumu birbirine düşürmek isteyen PKK’nın isteği elbette gerçekleşmedi. Madımak ve Başbağlar’da yakınlarını kaybedenler, birbirlerine destek oldu.

Başbağlar Katliamı nerede oldu?

Katliamın yaşandığı Başbağlar, Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı bir köydür. Köy, Erzincan kent merkezine 220 km uzaklıktadır.

Başbağlar Katliamını kim yaptı?

Başbağlar Katliamı kalleş, bebek katili PKK’lı teröristler tarafından yapıldı. Olayın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen, Başbağlar’ın intikamı halen alınamadı.

Başbağların faillerine ne oldu?

Bu olayla ilgili olarak 20 kişi gözaltına alındı ve dava açıldı. Bunlardan 18’i beraat etti. Sadece 2 kişi bu davadan mahkum edildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Başbağlar Katliamı Anılıyor… Ne Zaman Oldu? Neden Oldu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.