BBC Muhabiri Çin Büyükelçisini “Doğu Türkistan” Sorularıyla Köşeye Sıkıştırdı

featured

BBC’de moderatör Andrew Marr, programında konuk ettiği Çin’in Birleşik Krallık Büyükelçisi Liu Şiaoming’i köşeye sıkıştırdı.

Marr, Çinli büyükelçiye Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik baskı ve asimilasyon politikalarını sordu. Büyükelçi Şiaoming, Marr’ın Doğu Türkistan’ın nüfusuna yönelik sorusu karşısında, kendi ülkesinin verdiği resmi istatistikleri reddetti.

BBC’DEN ÇİN BÜYÜKELÇİSİNİ KÖŞEYE SIKIŞTIRAN SORULAR

BBC’de yayımlanan programda, Uygur Türklerine yönelik insan hakları ihlalleri gündeme getirildi. Program sunucusu Andrew Marr, Çin Büyükelçisi Şiaoming’e insanlık dışı şartlarda trenlere bindirilen Doğu Türkistanlıların görüntülerini sordu. Büyükelçi, Marr’ın sorularına çarpıtma ve dezenformasyonlarla dolu cevaplar verdi.

ÇİN BÜYÜKELÇİSİ, ÜLKESİNİN YAYIMLADIĞI İSTATİSTİKLERİ REDDETTİ

Büyükelçi, programda sunucu Marr’ın toplama kampları ve insan hakları ihlallerine yönelik sorularına, sözde batılı istihbarat örgütlerinin “Çin’e karşı yanlış suçlamalara devam ettiği” şeklinde bir cevap verdi. Bunun üzerine, Çin’in Uygur Türklerine yönelik etnik temizlik ve soykırım iddialarını reddeden Şiaoming, “Bir milyon Uygur’a zulmedildiğini söylüyorlar, Sincan’ın kaç nüfusu olduğunu biliyor musun? Kırk yıl önce dört ya da beş milyondu, şimdi 11 milyon insan” dedi. Büyükelçinin iddialarına Çin’in yerel yönetim istatistikleri ile cevap veren sunucu Andrew Marr, Çin’deki yerel yönetim istatistiklerini göstererek, sayının yanlış olduğunu kaydetti. Marr’ın sunduğu belgelere göre, Doğu Türkistan’daki nüfus artışı 2015 ve 2018 yılları arasında yüzde 84 oranında düştü. Ancak Büyükelçi, bu istatistiklerin de tamamını reddederek, “size resmi rakamları veriyorum. Son 40 yılda Sincan nüfusu iki katına çıktı” iddiasını yineledi.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BBC Muhabiri Çin Büyükelçisini “Doğu Türkistan” Sorularıyla Köşeye Sıkıştırdı