Belarus’ta Lukaşenko’dan Muhalif Gazeteciye Af Sürprizi

Belarus’ta Lukaşenko’dan Muhalif Gazeteciye Af Sürprizi

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, 2021 yılında Ryanair uçağına yapılan bomba ihbarı nedeniyle Minsk’e acil iniş yaptırılan ve uçakta bulunan muhalif Roman Protaseviç’i affettiğini duyurdu. Protaseviç, af kararıyla birlikte serbest kaldığını söyledi.

Protaseviç, Belarus devlet haber ajansı BelTA’ya verdiği demeçte, “Affedildiğime dair tüm ilgili belgeleri az önce imzaladım. Bu, elbette harika bir haber” ifadelerini kullandı. Protaseviç, af kararnamesinin 16 Mayıs’ta Lukaşenko tarafından imzalandığını da belirtti.

Protaseviç, 23 Mayıs 2021’de Atina’dan Vilnius’e giden Ryanair’e ait yolcu uçağında bulunuyordu. Uçağa Belarus hava sahasındayken bomba ihbarı yapıldığı iddiasıyla Belarus savaş uçakları eşlik etmiş ve uçağı Minsk Havaalanı’na indirmişti. Uçaktan indirilen Protaseviç ve kız arkadaşı Sofya Sapega gözaltına alınmıştı. Protaseviç, muhalif Telegram kanalları Nexta ve Belarus Golovnogo Mozga’nın kurucusu ve eski genel yayın yönetmeniydi.

Protaseviç’in gözaltına alınması uluslararası tepkilere neden olmuştu. Avrupa Birliği (AB), olayı “uçak kaçırma” olarak nitelendirmiş ve Belarus’a yaptırımlar uygulamıştı. AB ayrıca Protaseviç’in derhal serbest bırakılmasını talep etmişti.

Protaseviç’in kız arkadaşı Sapega ise geçen yıl sonuçlanan davada 6 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Sapega’nın Rusya’ya iadesine ilişkin prosedür başlatılırken Moskova’daki mahkemenin konuyu 24 Mayıs’ta karara bağlaması bekleniyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Belarus’ta Lukaşenko’dan Muhalif Gazeteciye Af Sürprizi