Besmele Çekerek Domuz Eti Yiyen TikTok Fenomeni Hapis Cezası Aldı

Besmele Çekerek Domuz Eti Yiyen TikTok Fenomeni Hapis Cezası Aldı

Endonezya’da TikTok fenomeni olan bir kadın, domuz eti yiyerek İslam’a hakaret ettiği gerekçesiyle iki yıl hapse mahkûm oldu. Kadın, Bali Adası’ndaki tatilinde çektiği bir videoda, kendisini Müslüman olarak tanıtıp domuz etli bir yemekten önce ‘Bismillahirrahmanirrahim’ dedi. Video, sosyal medyada büyük tepki toplayarak milyonlarca kez izlendi. Domuz eti, İslam hukukunda ‘haram’ sayılıyor.

Kadının yargılandığı davada mahkeme, 33 yaşındaki Lina Lutfiawati’nin “bilerek ve isteyerek dini birey ve gruplara karşı nefret ve düşmanlık körüklediğine” karar verdi. Lutfiawati, pişman olduğunu söylese de iki yıl hapis ve 16 bin 245 dolar para cezasına çarptırıldı. Endonezya, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip olan ülke.

Lutfiawati, MetroTV adlı yerel bir kanala verdiği demeçte “Yanlış yaptığımın farkındayım ama bu kadar ağır bir ceza beklemiyordum.” ifadelerini kullandı. Bu olay, Endonezya’da son zamanlarda artan dine hakaret davalarının son örneği oldu. Geçen yıl da ülkede bir bar zinciri, “Muhammed” adlı müşterilerine bedava bira vermesi nedeniyle altı kişi dine hakaretten tutuklanmıştı.

Mahkeme kararına tepki gösteren Uluslararası Af Örgütü Endonezya Direktörü Usman Hamid, “dine hakaret yasasının azınlıklara ve muhaliflere karşı kötüye kullanıldığını” savundu. Ayrıca Endonezya Ulema Konseyi de davaya müdahil olarak Lutfiawati’nin videosunun “İslam’a küfür içerdiğini” belirtti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Besmele Çekerek Domuz Eti Yiyen TikTok Fenomeni Hapis Cezası Aldı