Bir Kask ve Yapay Zeka ile Zihin Okuma Gerçeğe Dönüştü

Bir Kask ve Yapay Zeka ile Zihin Okuma Gerçeğe Dönüştü

Bir kask ve yapay zeka ile insanların düşünceleri yazıya döküldü. Bilim insanları, büyük dil modelleriyle eğitilen yapay zekanın, bir kask sayesinde insanların zihnini okuyabildiğini duyurdu.

Bir grup bilim insanı, sensörlerle dolu bir kask ve DeWave isimli bir yapay zeka modeli ile, bir kişinin beyin sinyallerini yazılı kelimelere aktarabildiğini ortaya koydu. NTV’nin NewScientist’ten aktardığı habere göre, çalışmada, katılımcılar, kafalarına takılan bir başlıkla, metinleri okurken beyin aktiviteleri elektroensefalogram (EEG) ile kaydedildi.

Bu yapay zeka modeli, beyin sinyallerinin hangi cümlelere denk geldiğini, çok sayıda örnekten yola çıkarak öğrendi. Örneğin, ‘merhaba’ demeyi düşündüğünüzde, beyninizin belli sinyaller ürettiği tespit edildi. DeWave, bu sinyalleri farklı kelimelerle bağdaştırarak, zihin okuma becerisi elde etti.

bir-kask-ve-yapay-zeka-ile-zihin-okuma-gercege-donustu

DeWave, daha sonra, ChatGPT gibi açık kaynaklı bir büyük dil modeli (LLM) ile eşleştirildi. Bu LLM, zeki bir yazar gibi cümleler kurabiliyor ve DeWave’den gelen sinyalleri bir rehber olarak kullanıyor. Son olarak, araştırmacılar, hem DeWave’i hem de LLM’yi, EEG verilerine göre cümle yazma yeteneğini artırmak için birlikte eğittiler.

Araştırmacılar, bu sistemin, felçli veya konuşma engelli kişilerin iletişimini kolaylaştıracak şekilde geliştirilebileceğini belirtiyorlar.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bir Kask ve Yapay Zeka ile Zihin Okuma Gerçeğe Dönüştü