Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığına Türk İsim Seçildi

featured

BM’nin 75. Genel Kurul Başkanlığına seçilen Volkan Bozkır, ‘Bunlar ülkemize olan güven ve bu işi iyi yapabileceğimize olan inançtan kaynaklandı’ açıklamasında bulundu.

193 ülkenin temsil edildiği BM Genel Kurulunda 192 üye ülke oy kullandı. Venezuela, BM’ye üye ülkelerin ödemek zorunda olduğu finansal katkı borcunu ödeyemediği için oy hakkını kaybetti ve bu seçimde oy kullanamadı.

BM Genel Kurul Başkanlığı için tek aday gösterilen Bozkır, 178 ülkenin desteğini aldı ve BM Genel Kurulunun 75. dönem başkanlığına getirildi.

3 oy geçersiz sayılırken, 11 ülke de çekimser oy kullandı.

Bozkır, Türkiye’den BM Genel Kurul Başkanlığına seçilen ilk isim oldu.

ADAYLIĞININ PERDE ARKASINI ANLATTI
Konuyla ilgili açıklamasında Bozkır, “2014 yılında bir BM Genel Kurulu toplantısında -ben o zaman Avrupa Birliği Bakanı’ydım, Sayın Çavuşoğlu da Dışişleri Bakanı’ydı- Genel Kurul salonunda otururken Cumhurbaşkanımız dedi ki ‘Kim yönetiyor Genel Kurulu?’ Biz de ‘Arjantinli birisi yönetiyor’ dedik.” şeklindeki notu paylaştı.

ERDOĞAN: “BİZ NİYE BAŞKAN OLMUYORUZ?”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Biz niye Genel Kurul Başkanı olmuyoruz?” diye sorduğunu aktaran Bozkır, “Ve orada, 2014 yılının Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Dışişleri Bakanımızın da yoğun çabalarıyla adaylığımızı 2014 yılında koyduk. Eylül ayında Sayın Cumhurbaşkanımız benim ismimi açıkladı.” dedi.

Bozkır, “Hiçbir şey bir günde bir ayda, bir senede olmuyor.” diyerek, bunun uzun vadeli bir planlama olduğunu kaydetti ve 30 ülkeli Batı Grubu’ndan tek aday olarak onaylandığını ifade etti.

EYLÜL 2021’E KADAR GÖREVDE OLACAK
15 Eylül’de görevi BM 74. Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad-Bande’den devralacak olan Bozkır, Eylül 2021’e kadar bu görevi sürdürecek.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Birleşmiş Milletler Genel Kurul Başkanlığına Türk İsim Seçildi