Bize Meydan Okuyan Mısır’a Bakın! Askeri Pazarda Sebze Satıyor

featured
Mısır ordusunun ülke içerisinde giderek azalan bir saygınlığı var. Ordu sokakta zerzavat bile satıyor. Ordunun ülkede ticareti tekeli altında tutması Mısırlılar tarafından alışık olunan bir durum ama durumu zayıf esnaf ateş püskürüyor. 
Ordu, ülke içi iktisadın %80’ini kontrol ediyor. Kontrol ediyor derken doğrudan ve dolaylı olarak. Ordunun mal aldığı yerler genellikle Kıpti yani Mısır Hristiyan azınlığı şirketleri. Azınlık dediğimiz de 10-13 milyon insandan oluşuyor.
Mısır’da ordu güçlü olsa da yeni ve kalabalık bir deniz kuvvetleri var ve bölgeler arası lojistik problemler var. Örneğin Kızıldeniz donanması, Akdeniz’e, Akdeniz donanması da Kızıldeniz’e kolaylıkla geçemiyor. Kanalın geçişi uzun sürerken arada savunmasız kalabilme riski de var.

Bu sebepten Mısır, agresif bir şekilde donanmasına yatırım yapıyor. Cem Gürdeniz’in de geçen gün altını çizdiği şekilde Mısır donanması hala ortada yok. Sisi deyimi yerinde ise ülkede orduyu işporta tezgahlarına döküp donanmaya yatırım yapsa da teknik ve birikim olarak zayıflar.
15-16 milyar doları döktükleri deniz kuvvetleri de Mısır’ın varını yoğunu yiyor. Tecrübeli personel de yetiştirmiş değiller. Mısır, deyimi yerinde ise gırtlağına kadar borç içerisinde yüzen, halkı içler acısı halde bir ülke…

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bize Meydan Okuyan Mısır’a Bakın! Askeri Pazarda Sebze Satıyor