BM, İran’ın Oy Kullanma Hakkını İptal Etti

featured

Birleşmiş Milletler, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti üyelik ödemesini yapmadıkları için genel Kurul’daki oy kullanma hakkını geçici olarak kaybetti.

BM Şartı’nın 19’uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa o ülkenin BM Genel Kurulu’nda oy kullanma hakkını askıya alıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM 75. Genel Kurul Başkanı Volkan Bozkır’a gönderdiği mektupta İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti’nin aidatlarını zamanında ödeyemediğini

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, örgütün kararını ‘temelde hatalı, kabul edilemez ve gayri meşru’ ifadesini kullandı.

İran’ın BM Genel Kurulu’nda oy kullanabilmesi için en az 16 milyon 251 bin dolar, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin de 29 bin 365 bin dolar BM’ye ödeme yapması gerekiyor.

Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric gazetecilere yaptığı açıklamada ‘Bu (durum) bizden ya da diğer taraftan kaynaklanan bir deneme eksikliğiyle alakalı değil. Ancak bu ülke bazı iki taraflı yaptırım altında ve bu durumu karmaşıklaştırıyor’ ifadelere kullandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın İran ile imzaladığı nükleer anlaşmasından 2018 yılında geri çekildikten sonra Tahran’a tek taraflı yaptırımları yeniden hayata geçirmişti. İran yaptırımlar sonucu finansal zorluğa girmişti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BM, İran’ın Oy Kullanma Hakkını İptal Etti