BM Kuruluşları: Gazze’de Kadın ve Çocuk Ölümleri Yüzde 67’ye Ulaştı

BM Kuruluşları: Gazze’de Kadın ve Çocuk Ölümleri Yüzde 67’ye Ulaştı

Gazze Şeridi’nde yaşanan insanlık dramı, Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşlarının ortak açıklamasıyla bir kez daha gündeme geldi. BM kuruluşları, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarda 2 bin 326 kadın ve 3 bin 760 çocuğun hayatını kaybettiğini, bunun da tüm can kayıplarının yüzde 67’sine denk geldiğini duyurdu.

BM Fonu (UNFPA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze’deki sağlık sisteminin çökme noktasına geldiği belirtildi. Açıklamada, “Bombardımanların sağlık tesislerine büyük zarar verdiği, su ve elektrik kesintileri, kısıtlı gıda ve ilaç sıkıntısı nedeniyle kadın doğum, yeni doğan ve çocuk bakım servislerinin altüst olduğu” ifade edildi.

Açıklamada, Gazze’de şu anda 50 bin hamile kadın olduğu, 14 hastane ve 45 sağlık merkezinin kapanması nedeniyle bazı kadınların barınak, ev veya enkazlar arasında doğum yaptığı vurgulandı. Açıklamada, “Yeterli bakım olmadığı için gebelikte anne ölümlerinde artış beklendiği, yeni doğanların hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğu, eğer hastanelerin yakıtı tükenirse, kuvöz ve diğer tıbbi teçhizatların çalışamayacağı için, yoğun bakım ve yeni doğan bakımına muhtaç 130 prematüre bebeğin hayatının tehlikeye gireceği” uyarısında bulunuldu.

BM kuruluşları, Gazze’deki durumun acilen insani bir ara gerektirdiğini, siviller ve özellikle çocukların uluslararası insancıl hukuk uyarınca korunması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, “Bu her gün 420 çocuğun öldürüldüğü ya da yaralandığı anlamına geliyor. Bunlardan bazıları sadece birkaç aylık bebekler” denildi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı ise, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlenen saldırılarda 500’ü çocuk, 276’sı kadın olmak üzere 1537 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 bin 612 kişinin yaralandığını açıkladı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BM Kuruluşları: Gazze’de Kadın ve Çocuk Ölümleri Yüzde 67’ye Ulaştı