• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Çalıntı denilen beste, gerçekten çalıntı mı?

featured

Akp gençlik kollarından bir genç kardeşimizin, Cumhurbaşkanı Erdoğan için bestelediğini söylediği, Av. Özlem Zengin’in de Cumhurbaşkanını arayarak dinlettiği ‘Koca Yürekli Adam’ diye bir şarkının çalıntı iddiaları gündeme geldi bu aralar. Ben de oturup bir müzisyen ve besteci olarak bu videoyu detaylıca izledim. Sonra çalıntı iddialarını ortaya atan ve bestenin asıl bestecisi olduğunu belirten sevgili Aykut Gürel’in kaleminden ve Leman Sam’ın seslendirdiği ‘Anladım ki’ isimli eser ile arasında intihal var mıdır, inceledim.

Öncelikle tam olarak beste çalıntıdır diyemeyiz. Ancak bir hayli benzerlikler olduğunu fark ettim. Çok fazla teknik detaya girmeden sadece benzerlik olan en önemli yer, iki bestenin de Kürdî makamında olması. Ancak bu makam ile özgün türde binlerce beste ve birbirine benzerlik gösterebilecek eser de mevcut tabi.

Benzerlik gördüğüm bir diğer konu ise gitar ile çalınan arpej biçimi. ‘Anladım ki’ isimli eserin giriş kısmında duyduğumuz arpejler ile genç arkadaşımızın oluşturduğu arpejler çok benziyor. Ancak bu arpej biçimi de gitar çalan bir çok kişinin bildiği bir biçim ve telif bazında bir sakıncası yok.

Nakarat kısmının giriş melodileri de bir diğer majör benzerlik olan bölüm. Bu kısım için de esinlenmeden söz edebiliriz. Fakat bu esinlenmenin ve diğer bütün benzerliklerin, doğrudan bir çalıntı durumu olarak nitelendirilmesini doğru bulmuyorum.

Bir çok genç arkadaşımız besteler yapıyor ve her beste, bestecinin repertuarı etkisiyle ortaya çıkıyor. Bu gençler de Leman Sam gibi, Türkiye müziğinin çok sevilen şarkılarını söyleyen tüm değerli sanatçıların eserlerinden besleniyorlar. Bestelerini yaparlarken de ister istemez bu etki ile eserlerini üretiyorlar.

Genç arkadaşlar ise bu durumun içinde ister istemez kalmışlar. Ancak onlar da bu siyasi duruma Twitter’da gayet ayak uydurmuşlar gibi. Yaptığınız besteleri biraz daha benzersiz tutmaya özen gösterin. Özgün olmaya ve kendi tarzınızı oluşturmaya odaklanın. Yoksa daha bu şekilde çok uğraşırsınız ve moraliniz bozulur. Ne yazık ki bağlı bulunduğunuz zihniyet sanat aktivitelerini ve müziği yeteri kadar desteklemiyor. Bu yüzden de müzik yeteneğinize ve üretimlerinize insanlar ön yargılı yaklaşabilirler.

Sonuç olarak, benim kanaatime göre beste çalıntı değil fakat önemli benzerlikler mevcut. Çünkü çalıntı diyebilmek için en azından çok büyük bir bölümün diğer esere benzemesi ya da master dosyasından belirli kısımların doğrudan kullanılabilmesi gerekiyor. Bu örnekte minör benzerlikler var fakat tam olarak oradan alınmıştır diyemeyiz.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çalıntı denilen beste, gerçekten çalıntı mı?