1. Haberler
  2. Türk Dünyası
  3. Capitol Hill’de Uygur Kültürünü ve Soykırımını Anlatan Etkinlik Düzenlendi

Capitol Hill’de Uygur Kültürünü ve Soykırımını Anlatan Etkinlik Düzenlendi

Capitol Hill'de Uygur Kültürünü ve Soykırımını Anlatan Etkinlik Düzenlendi

Uygur Hareketi, Uygur Akademisi (UA), Birleşik Devletler Barış Enstitüsü (USIP), Uygur Geçiş Adaleti Veritabanı (UTJD) ve Uygur Çalışmaları Merkezi (CUS) iş birliğiyle dün Capitol Hill’de “Dil Koruma ve Uygur Soykırımı 3D Görselleştirmesi” başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Programda, Uygur diasporasının Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kültürel soykırımına karşı koyma çabaları yeni Uygur dili ders kitapları ile vurgulandı ve UTJD’nin ÇKP’nin zorunlu çalışma ve toplama kamplarını ortaya koyan 3D görselleştirme projesi sergilendi. Bunun yanı sıra, etkinlik, ÇKP’nin Uygurlara ve diğer Türk topluluklarına yönelik kitlesel tutuklamalarını ortaya koyan sızdırılmış delil hazinesi olan Sincan Polis Dosyalarının yayınlanmasının iki yıl dönümüne denk geldi.

Uygur Akademisi ve USIP tarafından geliştirilen ve Uygur dilinin ve kültürünün devamlılığını sağlamak için hayati öneme sahip yeni Uygur dili ders kitaplarının tanıtımı etkinlikte gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Kongre Uygur Grubu Eş Başkanı Temsilci Tom Suozzi, Uygur halkının yaşadığı sıkıntıların ana akım medyada yer almasının önemine vurgu yaparak, Uygur halkına desteğini belirtti. Suozzi, “Mücadeleye devam etmenizi, çabalarınızı sürdürmenizi ve dil, kültür ve tarihi korumak için ders kitapları üzerinde çalışmak gibi ileriye dönük projelere devam etmenizi destekliyorum” dedi.

Açılış konuşmasını yapan Temsilci Young Kim, Capitol Hill’de gerçekleşen bu etkinliğin, dünyaya bu konuda ciddi olduklarını gösterdiğini belirtti. Kim, Uygur diline yapılan saldırılar da dahil olmak üzere Uygurlara karşı işlenen zulümlere dikkat çekti ve devam eden vahşetlere yanıt olarak 2023 Uygur Politikası Yasası’na güçlü desteğini yineledi: “Bu yasa tasarısını son aşamaya kadar görmeden ve yasalaşmadan pes etmeyeceğim.”

Etkinlikte ayrıca UA Başkanı Dr. Rishat Abbas; ABD Dışişleri Bakanlığı Demokrasi, İnsan Hakları ve Çalışma Bürosu Vekil Yardımcı Sekreteri Allison Peters; Birleşik Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın Asya Bürosu Vekil Yardımcı Yöneticisi Anjali Kaur; USIP Afganistan ve Orta Asya Programları Direktörü Scott Worden; Wilson Center’da Çin’deki insan hakları konularında uzman Dr. Sophie Richardson; UA Kurucusu Abdulhamit Karahan; Optimum Publishing International ve China Democracy Fund CEO’su Dean Baxendale; ve Komünizm Kurbanları Anıtı Vakfı Çin Araştırmaları Direktörü Dr. Adrian Zenz konuşmacı olarak yer aldı.

Kongre Yürütme Komisyonu Çin (CECC) Personel Direktörü Piero Tozzi, UTJD’nin toplama kamplarını tasvir eden VR teknolojisinin canlı bir gösterimine katılarak izleyicilere sarsıcı bir deneyim sundu. Gösterimin ardından katılımcılar, bir toplama kampı mağduru olan Tursunay Ziyawudun’un hikayesini dinledi. Daha sonra, Piero Tozzi, Uygur Akademisi’nden Dr. Gulnar Eziz, UTJD’den Adiljan Abdurihim ve Manchester Üniversitesi’nden Dr. Rian Thum’un yer aldığı bir panel tartışması gerçekleşti.

Uygur Hareketi Kurucusu ve İcra Direktörü Ruşen Abbas, 3D modelleme videosunu izledikten sonra duygularını ifade ederek, “Uygur Geçiş Adaleti Veritabanı’nın inanılmaz çalışmasını alkışlıyoruz. O duvarları, tıbbi ekipmanları, o hapishane parmaklıklarını görmek… bu, Uygur halkının her gün yaşadığı gerçek. Kız kardeşim Gülşen bu duvarları gördü mü diye merak etmeden edemiyorum,” dedi. Abbas ayrıca Uygur Akademisi’nin çalışmalarını övdü ve Uygur dili ders kitaplarının oluşturulması ve yayımlanmasının, Uygur kültürü ve dilinin Uygur Soykırımı boyunca gelişmeye ve güçlenmeye devam etmesini sağlayacağını söyledi.

Uygur Hareketi, Uygur Akademisi ve Birleşik Devletler Barış Enstitüsü’nün (USIP) yeni Uygur dili ders kitapları geliştirme konusundaki olağanüstü çalışmalarını büyük bir takdirle karşıladı. Bu ders kitapları, Uygur dilinin ve kültürünün korunmasında hayati bir rol oynayacak. Ayrıca, Uygur Geçiş Adaleti Veritabanı’nın (UTJD) sahadaki gerçekleri canlı bir şekilde tasvir eden ve Çin Komünist Partisi’nin Uygur halkına karşı uyguladığı zulmü gözler önüne seren 3D teknoloji projesindeki inanılmaz çabaları da övgüyle karşılandı.

Senato’yu Uygur Politikası Yasası’nı ve Temsilciler Meclisi’ni Uygur Soykırımı Hesap Verebilirlik ve Yaptırım Yasası’nı bir an önce kabul etmeye çağıran Uygur Hareketi, bu yasaların Uygur halkının maruz kaldığı insan hakları ihlallerine karşı uluslararası alanda güçlü bir duruş sergileyeceğini belirtti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Capitol Hill’de Uygur Kültürünü ve Soykırımını Anlatan Etkinlik Düzenlendi