Ceyhan Belediyesi’nden Büyük Ayıp! Milli Şehidin Anıtını Kaldırdılar

featured
Ceyhan Belediye Başkanlığına seçildikten sonra ilk icraatı Boğazlıyan kaymakamı Milli Şehit Mehmet Kemal Bey’in Anıtını dikili olduğu parktan kaldırmak olan Kadir AYDAR kamu vicdanını derinden yaralamıştır.
Şehidin manevi şahsiyetini yaralamasına ilahi adalet cezası gecikmemiş, suç dosyası kabarık olması sebebiyle YSK eliyle görevden alınmıştır. Ancak kamu vicdanında açtığı yara devam etmektedir.
Konuyla ilgili olarak Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal’ın yaptığı basın açıklaması:
“Birçok siyasetçi gibi bu tarihi olayları bilmeyen veya bilmek istemeyen, Türk ve Türkiye düşmanlığı ile gözü kararmış Milli Şehit Mehmet Kemal Bey anıtını dikildiği parktan kaldıran KADİR AYDAR’ın bu girişimi kripto Ermenileri memnun etse de Türk kamu vicdanına büyük zarar vermiştir. Milli vicdana, milli davaya, bu dava uğrunda ömrünü cephelerde tüketen başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e , aynı uğurda hayatını veren Şehitlerimize ihanet olan bu durum maruz görülemez…
Ceyhan’ın yeni Belediye Başkanı Hülya ERDEM’ den çok rica ediyoruz ATATÜRK’ün Milli Şehit kanunlarına saygı gösteriniz. Şehitlerimizin aziz hatırasına saygılı olunuz.
Lütfen kaldırılan MİLLİ ŞEHİT MEHMET KEMAL’Bey anıtını yerine dikiniz ve bütün masrafı kamu malına zarar veren Kadir AYDAR’dan tahsil girişiminde bulununuz.
Saygılarımızla…”

Boğazlıyan Kaymakamı Mehmet Kemal Bey Kimdir ?

I. Dünya Savaşı’nda Rus hükûmeti ile ilişkili Ermeni ahaliden kurulu çeteler Türk nüfusa karşı saldırı ve katliamlar yaptılar. İktidardaki İttihat ve Terakki Fırkası, ilçede bulunan tüm Ermenilerin Suriye’ye sevk edilmesini mülkî amir olarak Kaymakam Kemal Bey’e emretti. Kemal Bey de bu kararı uyguladı. Osmanlı Devleti’nin savaşta yenilmesinden sonra İttihat ve Terakki Fırkası dağıldı ve Hürriyet ve İtilaf Fırkası iktidara geldi. Yeni hükûmet İttihat ve Terakki Fırkası ile bağlantılı bürokratları görevden alıp yerlerinde kendine yakın bürokratları getirdi. Kaymakam Kemal Bey tehcir sırasında Ermeni ahalinin ölümünden sorumlu tutularak yargılandı. Suçlanmasının işgalci devletlerin baskısıyla olduğu iddia edilmiştir. Kurulan Âliye Divan-ı Harb-i Örfi’de, “kış gününde vatandaşları can ve mal kaybına uğrattığı, ayaklarına süngüler bağlayarak ölüme terk ettiği” iddialarıyla suçlandı. O ise, “Ben aldığım emri yerine getirdim. Sürgün edilenlere insanî şekilde davrandım. Süngü bağlamadım. Vicdan azabı duymuyorum. Kimsenin ölümü için emir vermedim.” diyerek suçlamalara karşı çıktı. Yargılama sonucunda, mahkeme idamına karar verdi.

Dönemin padişahı Vahdettin idam kararını ülkede olaylar çıkabileceğini gerekçe göstererek onaylamaz ve dönemin şeyhülislamından fetva ister. Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi’nin verdiği fetva ile infaz, 10 Nisan 1919’da İstanbul Beyazıt Meydanı’nda gerçekleştirilir.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ceyhan Belediyesi’nden Büyük Ayıp! Milli Şehidin Anıtını Kaldırdılar