Çin Devleti Doğu Türkistanlı Akademisyen Erkin Emet’i Terörist İlan Etti! Emet’in Kardeşleri Tutuklandı

featured

Doğu Türkistan’da insanlık dışı uygulamalarına devam eden Çin devleti , Türkiye’nin içişlerine müdahil olmaya başlayarak haddini aştı

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, Ankara Üniversitesi DTCF’de öğretim üyesi ve aynı zamanda Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı olan Erkin Emet hakkında Çin tarafından yakalama kararı çıkartıldı. Emet’in Doğu Türkistan’daki 4 kardeşi de tutuklandı. Bu baskıcı ve haksız olan karara tepkiler yağıyor.

Çin Uygur Türklerine karşı baskı ve zulüme devam ederken şimdi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapan Uygur Türkü Doç. Dr. Erkin Emet’i teröristlikle suçlayarak yakalama kararı çıkarttı.

Kaşgar’ın Yopurga ilçesinde aralarında Emet’in de bulunduğu 24 kişilik liste yayımlandı. Çin hükümeti bu kişilerin açık kimliklerini ve adreslerini yayınlayarak “terör eylemi düzenlemek için” yurt dışına kaçtıkları iddiasında bulundu.

Erkin Emet’in, Uygur Türkleri üzerindeki Çin baskısını ve zulmünü anlattığı için hedef gösterildiği biliniyor.

 İŞTE O HEDEF GÖSTEREREK YAYINLADIKLARI LİSTE

PARA ÖDÜLÜ KONULDU

Çin Komünist Partisi İl Yönetimi raporundan sonra sokaklara asılan afişte, 24 Uygur Türkü hakkında bilgisi olanların en yakın polis merkezine ihbar etmeleri istendi. Kişiler hakkında bilgisi olup söylemeyen kişilerin en ağır şekilde cezalandırılacağı yazılarak Türkler arasında korku salınmak isteniyor. Ayrıca söz konusu kişiler hakkında bilgi verenlerin para ile ödüllendirileceği yazıldı.

SKANDAL KARARA TEPKİ GELDİ

Dünya Kırım Tatar Kongresi Genel Sekreteri Namık Kemal Bayar bu hukuksuz karara tepki göstererek “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Doğu Türkistan Türklerine karşı yürütmekte olduğu soykırım politikaları kapsamında Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Doç.Dr.Erkin Emet hakkında yasadışı bir şekilde “yakalama kararı” çıkartılmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Doç.Dr.Erkin Emet hakkında çıkartılan söz konusu karar kanunsuz olduğu kadar ahlaksızcadır ve Türkiye Cumhuriyeti’nin egemenliğinin ihlali anlamındadır.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin hukuksuz ve ahlaksız soykırım uygulamalarını sayın Erkin Emet’in şahsına yapılan bu hukukdışı ve ahlaksız saldırı nedeni ile bir kez daha lanetliyoruz.” ifadelerini kullanarak açıklamada bulundu.

İŞTE ERKİN EMET HOCANIN AĞZINDAN YAŞANANLAR

 

ERKİN EMET KİMDİR ?

Doğu Türkistan Kaşgar vilayeti Yopurga işçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Kaşgar’da tamamladı. 1982 yılında Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Azınlıklar Dilleri ve Edebiyatları Fakültesi Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl, mezun olduğu bölümde araştırma görevlisi olarak görev yapmaya başladı. 1988 yılına kadar Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi Azınlıklar Dili ve Edebiyatı Fakültesi Uygur Dili ve Edebiyatı Bölümünde Uygurca İmla Kuralları, Uygur Ağızları, Uygurca Ses Bilgisi, Uygurca Şekil Bilgisi ve Uygurca Konuşma derslerini verdi. 30 Ağustos 1988 tarihinde lisans üstü tahsilini yapmak amacıyla Türkiye’ye geldi. Önce Ankara Üniversitesi TÖMER’de Türkiye Türkçesi öğrendikten sonra, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yaptı. Prof. Dr. Mustafa Canpolat’ın tez danışmanlığında Yüksek Lisans Tezine başladı. 1992-yılı Haziran ayı içinde “Uygur Halk Destanları (İnceleme)” (s. VI+160.) adlı tezini savunarak yüksek lisans tahsilini tamamladı.

1992-yılında Prof. Dr. F. Sema Barutcu Özönder’in danışmanlığında doktora çalışmasına başladı. 2000-yılı Haziran ayı içinde Sema Barutcu Özönder, Mustafa Canpolat, Ahmet Bican Ercilasun, İristay Kuçkartayev’den kurulu jüri önünde “Doğu Türkistan Uygur Ağızları” (s. XV+569.) adlı tezini savunarak ‘Türkoloji doktoru’ unvan ve payesini aldı.

1992-yılında Ankara Üniversitesi Dil Ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde Yabancı Misafir Öğretim görevlisi olarak işe başlayan Erkin Emet, daha sonra Doçent unvanını aldı.

Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yönetmekte olduğu yüksek lisans tezleri bulunmaktadır.

Erkin Emet Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünde doçent olarak görev yapmaktadır.

ERKİN EMET’İN KİTAPLARI

1. Emet, E., Çağdaş Uygur Şiiri Antolojisi (Önsöz-Giriş-Çeviri Yazısı-tercümesi-kaynakçalar), T.C Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Edebiyatı, Ankara 1998, XII+151s.

2. Emet, E., 5 Temmuz Ürümçi Olayı ve Doğu Türkistan, Grafiker Yayıncılık, Ankara, 2009. (ISBN:978-975-6355-55-8).

3. Emet, E., Temel Uygurca (Uygur Tilidin Asas), Grafiker Yayıncılık, Ankara, 2013.

4. Emet, E., 5-İyul Ürümçi Qetliami Ve Şerkiy Türkistan (Uygurca),Alban Yayıncılık, Ankara, 2012. (ISBN: 978-60563246).

5. Emet, E., Nüktedan Hisam Kurban, Grafiker Yayıncılık, Ankara 2013.

6. Emet, E., 21.Yüzyılda Uygurların Dramı:GÖÇ, Akçağ Yayıncılık, Ankara 2014.

Doç. Dr. Erkin Emet şimdiye kadar 30 civarında uluslararası ve ulusal sempozyumlarda bildiri sunmuş ve bildirileri yayınlanmıştır. 30 parça makalesi yurt içi ve yurt dışındaki dergilerde yayınlanmıştır.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çin Devleti Doğu Türkistanlı Akademisyen Erkin Emet’i Terörist İlan Etti! Emet’in Kardeşleri Tutuklandı