Çin’in Avrupa’daki Etki Operasyonu: Belçikalı Ajanın Gizli Mesajları Ortaya Çıktı

Çin’in Avrupa’daki Etki Operasyonu: Belçikalı Ajanın Gizli Mesajları Ortaya Çıktı

Çin casusları, Pekin’in siyaseti lehine şekillendirmeye çalıştığı bir etki operasyonunun parçası olarak, üç yıldan uzun bir süre aşırı sağcı bir Belçikalı politikacıyı istihbarat ajanı olarak kullandı. Çin Devlet Güvenlik Bakanlığı’nın bir casusu olan Daniel Woo, eski Belçikalı senatör Frank Creyelman’ı, Çin’in Hong Kong’daki demokrasi hareketini bastırmasından, Sincan’daki Uygurlara yönelik baskısına kadar, Avrupa’daki konuları Çin’in çıkarları doğrultusunda etkilemeye teşvik etti.

2022 yılının sonlarında Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Çin ziyareti öncesinde, Woo, Creyelman’dan Avrupa Parlamentosu’ndaki iki sağ kanatlı üyeyi, ABD ve İngiltere’nin Avrupa enerji güvenliğini tehlikeye attığını söylemeleri için ikna etmesini istedi. Woo, Creyelman’a bir mesajda, “Amacımız ABD-Avrupa ilişkisini bölmek” diye yazdı.

Çinli casus ve Belçikalı ajan arasındaki ilişki, Financial Times, Der Spiegel ve Le Monde’un ortak bir soruşturmasıyla, batılı bir güvenlik kaynağından elde edilen 2019’dan 2022 sonuna kadar olan mesajlarda ortaya çıktı. Creyelman, kendisine ulaşılmaya çalışılan metin, telefon ve e-postalara yanıt vermedi.

Mesajlar, Çin istihbaratının, Pekin’in lehine dünya çapında siyasi tartışmaları nasıl yönlendirmeye çalıştığını açıkça gösteriyor – batılı güvenlik kurumlarının giderek artan bir endişesi. Çoğu büyük ülke casusluk yaparken, MSS’nin Avrupa’daki operasyonu, Ottawa, Londra ve Canberra gibi ülkelerde siyasi tartışmaları şekillendirmeyi amaçlayan yaygın etki operasyonlarının Çin casusluğunun belirleyici bir özelliğini ortaya koyuyor. Washington da Pekin’in seçimlere gizlice müdahale etme çabaları konusunda defalarca uyardı.

McGrathNicol’dan bir danışman ve MSS hakkında Spies and Lies adlı kitabın yazarı Alex Joske, “MSS, yıllardır Çin hakkındaki küresel siyaseti ve söylemi şekillendirmeye çalışıyor. Akademisyenleri, politika yapıcıları, iş liderlerini ve bu vaka gösterdiği gibi, hatta politikacıları işe almak ve yönlendirmek bunun bir parçası” dedi.

Woo, batılı dört ülkenin istihbarat yetkililerine göre, MSS’nin Zhejiang şubesinden çalışıyor. Batılı istihbarat, onu Polonya ve Romanya’da da faaliyet gösterirken izledi.

2021 yılında yapılan bir mesajlaşmada, Woo, Creyelman’a, Çin’in Uygur azınlığının çoğunluğunu Sincan’daki kamplarda tuttuğunu ortaya çıkaran bir araştırmacı olan “Adrian Zenz’i saldırmakla” görevlendirildiğini söyledi. Woo ayrıca Creyelman’dan Tayvan üzerine bir konferansı bozmaya yardım etmesini istedi ve ikili, Çin’in Vuhan’dan çıkan virüs nedeniyle baskı altına girmesi üzerine Covid-19’u politize etmeye karşı uyarıda bulunması için bir aracıya bir Katolik kardinali etkilemek için para ödemeyi tartıştı.

MSS konusunda uzman eski ABD istihbarat yetkilileri, mesajlara brifing aldıktan sonra, mesajların ajansın klasik bir siyasi etki operasyonunun özelliklerini taşıdığını söyledi.

Georgetown Üniversitesi’nde eski bir CIA Çin analisti olan Dennis Wilder, “Mesajlar, MSS’nin Hong Kong protesto hareketinin arkasındaki ‘kara el’ olarak ABD’ye takıntılı olduğunu, üçüncü ülkelerde pro-Tayvan konferanslarını ve etkinliklerini bozmak için sürekli fırsat aradığını ve Sincan’daki insan hakları ihlalleri hakkında rapor verenleri itibarsızlaştırma görevini yansıtıyor” dedi.

Eski bir CIA karşı istihbarat analisti olan Peter Mattis, bunun aynı zamanda Çin istihbaratının bir özelliğini de gösterdiğini söyledi: MSS’nin bölgesel şubelerine verdiği özerklik. “Bu vaka, MSS’nin merkezi yönetimden bağımsız olarak operasyonlar yürütebildiğini gösteriyor” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çin’in Avrupa’daki Etki Operasyonu: Belçikalı Ajanın Gizli Mesajları Ortaya Çıktı