Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis Atina’da Bir Araya Geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis Atina'da Bir Araya Geldi

Atina’da Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile birlikte basın mensuplarının karşısına çıktı.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, “Yılda en az bir kez bu buluşmayı gerçekleştirmeden iki ülke içinde hayırlı olacağını düşünüyorum. Ortak Eylem Planı’nda oluşturan planların sonuç vermesi memnun edici. Turizm ve kültürel alan ilişkileri geliştireceğiz. Ticaret hacmimizin 10 milyar dolara çıkarılması konusunda mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.

Ege ve Doğu Akdeniz’deki tutumlarını da paylaştıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Terörle mücadeleyi de ele aldık. Özellikle Lavrion Kampı’nın kapatılmasını memnuniyetle karşıladık. Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan dramı ele aldık, Türkiye olarak en başında beri sivillerin hedef alınması hiçbir şekilde onaylamadığımızı vurguladık. Yaşananlar vicdanları yaralamaktadır. Uluslararası toplum sessiz kalmamalı, kalıcı ateşkes tekrar sağlanmalıdır. 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğünü haiz Filistin devletinin bir kez daha kaçınılmaz olduğunu gördük. Türkiye olarak garantör olmaya hazır olduğumuzu açıkladık. Gazze’ye yardımlarımızı hızla sürdürüyoruz, uluslararası toplumun da gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Aynı deniz, coğrafyayı paylaşıyoruz. İki komşu arasında görüş ayrılığının olması çok normal, bizim aramızda çözülemeyecek bir sorun yoktur. Yeter ki büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Önümüzdeki toplantı için kendilerini Ankara’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağım.”

Miçotakis ise, göç, vize, AB süreci ve kıta sahanlığı gibi konuları ele aldıklarını, Türk vatandaşlarına Yunan adalarında 7 günlük vize sağlayacaklarını açıkladı. Miçotakis, “Zaman uygun olduğunda kıta sahanlığı ve deniz sahası meselelerini de konuşmaya hazır olacağız.” diye konuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Miçotakis Atina’da Bir Araya Geldi