Dağlık Karabağ Sorununda Brüksel Çıkarması

Dağlık Karabağ Sorununda Brüksel Çıkarması

Brüksel’de Azerbaycan-Ermenistan zirvesi, Rusya’dan yeni teklif Dağlık Karabağ sorununu çözmek için Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel’in davetiyle Brüksel’de bir araya gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, bölgedeki insani durum ve anlaşmazlıkların giderilmesi konularını ele aldı. Michel, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, “Görüş alışverişimiz yine açık, dürüst ve kapsamlıydı” dedi ve taraflara normale dönüş için cesur adımlar atmaları çağrısında bulundu. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da görüşmenin odak noktasının Dağlık Karabağ’daki insani kriz olduğunu ve tarafların sorunları çözmek için çabalarını arttırma konusunda mutabık kaldığını duyurdu. Bu arada Azerbaycan, Ermenistan’ın Kızılhaç üzerinden kaçakçılık yaptığını iddia ederek salı günü yolu kapatmıştı. ABD ise çarşamba günü Dağlık Karabağ ile Ermenistan’ı bağlayan tek yol olan Laçin koridorunun açılması gerektiğini belirtmişti. Cuma günü ise Kızılhaç’tan tıbbi tahliyelerin yeniden başladığı bildirilmişti.

Michel, Aliyev ve Paşinyan’la yazdan sonra Brüksel’de bir toplantı daha yapmak istediğini söyledi ve İspanya’da düzenlenecek Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un da katılacağı beşli bir görüşme önerisinde bulundu.

Öte yandan Azerbaycan, Avrupa Birliği’nin şiddet ve sert söylemden kaçınma çağrısından sonra Rusya ve Ermenistan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki ateşkes anlaşmasına uymadığını ileri sürdü. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “Ermenistan anlaşmanın birçok hükmünü yerine getirmedi ve Rusya da yükümlülükleri çerçevesinde bildirinin tam olarak uygulanmasını sağlamadı” ifadeleri kullanıldı.

Rusya ise bölgedeki nüfuzunu kaybetmemek için harekete geçti. 2020 yazında altı hafta süren sıcak savaştan sonra Moskova’nın arabuluculuğuyla ateşkese varılmıştı. Ermenistan, ağır kayıplar vererek Dağlık Karabağ’ın bir kısmından çekilmeyi kabul etmişti. Rusya da bölgeye asker göndererek Ermenistan ve Karabağ arasındaki geçişleri garanti altına alacağına söz vermişti. Ancak Erivan, Moskova’nın bu sözünü tutmadığını iddia ediyor. Rus Dışişleri Bakanlığı cumartesi günü yaptığı açıklamada, dışişleri bakanlarıyla üçlü bir zirve düzenlemeye hazır olduğunu belirtti. Ayrıca kalıcı bir barış anlaşması için Rusya-Ermenistan-Azerbaycan üçlü zirvesi teklif etti.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dağlık Karabağ Sorununda Brüksel Çıkarması