Danimarka, Roma İmparatoru’nun Bronz Başını Türkiye’ye Vermeye Yanaşmıyor

Danimarka, Roma İmparatoru'nun Bronz Başını Türkiye'ye Vermeye Yanaşmıyor

Türkiye, Anadolu ve Mezopotamya’da etkili olan Roma İmparatoru Septimius Severus’un 225 yılında yapılmış bronz heykelinin başsız gövdesini ABD’den aldıktan sonra, eksik parçayı tamamlamak için Danimarka ile mücadele ediyor. Ankara, heykelin başının 1960’larda Burdur’un Bubon Antik Kenti’nden kaçırıldığını ve 50 yıldır Kopenhag’daki bir müzede sergilendiğini iddia ediyor.

Türkiye, MS 193-211 yılları arasında yaşamış olan Roma İmparatoru’nun gerçek boyutlardaki bronz heykelinin gövdesini, uzun süren görüşmeler sonucunda mart ayında New York’taki Metropolitan Sanat Müzesi’nden geri aldı. Heykelin gövdesinin 25 milyon dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. Heykel şu anda Antalya Müzesi’nde bulunuyor.

Danimarka başı vermek istemiyor

Türkiye, tarihi eserin bütünlüğünü sağlamak için heykelin başının da iadesini talep ediyor. Ancak Danimarka’nın başkenti Kopenhag’daki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi, başın Türkiye’ye ait olduğunu kabul etmiyor. Müze koleksiyon direktörü Rune Frederiksen, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Bu iki parçanın birbirine ait olduğuna ikna olmadık. Gövde ve başın kırıklarını karşılaştırmamız lazım” dedi.

Frederiksen, heykelin başının 1970 yılında özel bir Amerikan koleksiyonundan satın alındığını ve nereden geldiğine dair kesin bir bilgi olmadığını söyledi. Frederiksen, “Birbirlerine ait değiller diyemem. Sadece 25-30 yıl önce katalogları yazdığımız zamanki kadar emin olmadığımızı söylüyorum” ifadelerini kullandı.

Arkeologlar da kararsız

Danimarka müze koleksiyonlarını içeren kataloglar ise, “kompozisyon ya da yapı açısından baş ve gövdenin aynı heykele ait olmasını engelleyen hiçbir durum olmadığını” belirtiyor. Fransa’nın Marsilya kentindeki Aix-Marseille Üniversitesi’nden arkeolog Guillaume Biard da, başın kökenini kesin olarak belirleyecek belgelenmiş bir kanıt bulunmadığını söyledi.

Biard, ‘bir dönem New York Metropolitan Müzesi’nde sergilenen ve Türkiye’ye iade edilen gövdenin Burdur’daki Boubon Antik Kenti’nde 1960’lı yıllarda yapılan kaçak kazı sırasında bulunduğunu ve yurt dışına kaçırıldığını’ ifade etti.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Danimarka, Roma İmparatoru’nun Bronz Başını Türkiye’ye Vermeye Yanaşmıyor