Davutoğlu’nun vaatlerinden: açılım, anadilde eğitim ve eşit yurttaşlıkar

featured

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu merakla beklenen partisinin kuruluşu dün ilan etti. Gelecek Partisi adıyla kurulan partinin vaatlerini ve programını açıklayan Davutoğlu “Açılım” dönemini vurgulayarak, “Anadilin eğitim ve sosyal hayatta kullanılması aidiyet sürecini güçlendirecektir” dedi.

“Anayasayı sıfırdan yazma” sözü veren Davutoğlu, “eşit yurttaşlık” ifadesini kullandı. Eski Başbakan, bir dönem FETÖ’nün sıkça propagandasını yaptığı “kısıtlayıcı laiklik” yerine “özgürlükçü laiklik ve çoğulcu din anlayışı” sözü verdi.

“PKK” DEMEDİ
Konuşmasında bir kez bile PKK dememesi dikkat çeken Davutoğlu’nun “yerel yönetimleri güçlendirme” vurgusu da dikkat çekti. Davutoğlu şöyle dedi: “Güçlü bir merkezi yönetimin ilk şartının, yerinden yönetime verilen önem ve açılan alan miktarı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye, yerel yönetimler sorununu konuşurken telaffuz edilmeyen korkular ve tabular yüzünden, ne yerel ne de merkezi reformları yapamamıştır.”

“Kaliteli bir eğitim için, öğrencilere herhangi bir resmî veya tanımlanmış ideolojinin dayatılmasını reddediyoruz” ifadelerini kullanan Davutoğlu, üstü örtülü Atatürkçülüğün eğitimdeki yerini hedef aldı.

Öte yandan mimarı olduğu yanlış Suriye politikasının Türkiye’ye en büyük zararı olan “sığınmacılar” sorununa ise değinmemesi dikkat çekti.

“ANADİLDE EĞİTİM” VURGUSU
“Bütün kültürel kimliklerin kültürel miraslarını koruma ve kültürlerini geliştirme haklarını temel bir insan hakkı olarak görüyor ve devletçe desteklenmesini savunuyoruz. Bu bağlamda tüm demokratik ve kalkınmış ülkelerde olduğu gibi, ana dilin eğitimde ve sosyal hayatta öğretilmesi ve kullanımı, vatandaşlarımızın bu vatana duydukları aidiyet bilincini güçlendirecek, toplumsal barış ve dayanışmamızı tahkim edecektir. Bunu ayrıca uzun tarihi süreçlerde Balkanlar, Kafkaslar, Ortadoğu ve Orta Asya’daki akraba topluluklar ile aramıza girmiş kültürel bariyerleri aşmamızı sağlayacak stratejik bir unsur olarak değerlendiriyoruz.

“KISITLAYICI LAİKLİK ANLAYIŞI”
“Farklı toplum kesimlerini ilgilendiren bu hassas süreçlerin her tür istismarı ortadan kaldıracak şekilde katılımcı bir ortak akılla yürütülmesi büyük önem taşımaktadır. Partimiz bu ortak akıl süreçlerinin öncüsü ve destekçisi olacaktır. Siyasetimizin vicdani ilkesi din ve inanç özgürlüğüdür. Kısıtlayıcı laiklik anlayışı da, dine siyasal düzen içinde işlevsel bir rol tanımlama çabası da, tek bir dini akımın siyasal düzeni antidemokratik yöntemlerle ele geçirerek din-siyaset ilişkisini belirleme iddiası da, küreselleşmeyle derinleşen varoluşsal sorunlar karşısında geçerliliğini yitirmiştir.

Siyaset alanında herkes kendi imtihanını vermeli ama dini değerleri bu imtihan sathına sokmamalıdır. Hak ve makam talepleri ibadet üzerinden değil adalet, ehliyet ve liyakat temellerine dayalı hukuk ve teamül üzerinden geçekleşir. Devlet, bütün dini/mezhebi/felsefi anlayışlara ve topluluklara aynı mesafede olmalı ve eşit yaklaşım göstermelidir. Bu çerçevede temel ilkemiz özgürlükçü laiklik ve çoğulcu din anlayışıdır.

Konuşmanın tamamı için

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Davutoğlu’nun vaatlerinden: açılım, anadilde eğitim ve eşit yurttaşlıkar