Dikkat! EYT geçersiz sayılabilir

featured

Dikkat! EYT geçersiz sayılabilir. EYT yasası ile 3 Mart sonrasında emekli olmaya hak kazanan 2 milyon 250 bin kişinin yaklaşık 1,6 milyonu Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’ya başvuruda bulundu. SGK ve Bağ-Kur’lular ilk maaşlarını almaya başlarken yeni bir detay ortaya çıktı. SGK prim borcu olmasına rağmen EYT’den faydalanmak isteyenler başvuruda bulundu ancak başvuruları geçersiz sayıldı. E-Devlet üzerinden 80 defa kayıt yaptırandan, iki-üç yıllık prim eksiğine karşın “ya tutarsa” diye başvuru yapanlar SGK çalışanlarını meşgul etti.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından 3 Mart-31 Mart arasında başvuruda bulunanlara ilk emekli aylıkları ve ikramiyeleri ödenmeye başladı. 1.6 milyon başvurudan yaklaşık 600 binin işlemleri tamamlanırken mükerrer ve prim borçlusu olanların başvuruları geçersiz sayılıyor. E-Devlet üzerinden 80 defa kayıt yaptırandan, iki-üç yıllık prim eksiğine karşın “ya tutarsa” diye başvuru yapanlar gibi ilginç örnekler de SGK çalışanlarını boş yere meşgul ediyor.

Emeklilik işlemleri tamamlananlar bu aydan itibaren peşin ödeme, emekli aylığı, bayram ikramiyesi ve promosyon dahil tüm haklarını alıyor. EYT kapsamında emekli aylığına hak kazanan SGK’lılar ilk aylıklarını ve bayram ikramiyelerini alırken, Bağ-Kur’lulara ise dün itibarıyla yatırılmaya başladı. Emekli Sandığı kapsamındakiler de yarın alacak. Mart ayında müracaatta bulunup emekli aylığı en düşük emekli aylığına tamamlananlara 18-26 günlük farklar da yatıyor.

Aylıklar ve farklar emeklilik başvurusu yapılırken, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilen banka hesaplarına yatırılıyor. Aylık işlemi tamamlanıp banka bildirmeyenler de ikametgâhlarının olduğu bölgedeki Ziraat Bankası’na giderek kimlik numarası ile aylığını, ikramiyesini alabilir.

İnternet üzerinden yapılan mükerrer başvurular SGK çalışanlarının işlem yükünü artırırken, mevcut başvuruların da hızlı sonuçlanmasını engelliyor. EYT’den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor.

Bağ-Kur borcu olanların emekli olabilmesi için öncelikle bunu kapatması gerekiyor. EYT başvurusu alınsa bile emeklilik işlemleri tamamlanmıyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dikkat! EYT geçersiz sayılabilir