Dünya Kadınlar Günü’nde Uygur Hareketi, Uygur Kadınlarının Yanında

Dünya Kadınlar Günü'nde Uygur Hareketi, Uygur Kadınlarının Yanında

Uygur Hareketi, Uluslararası Kadınlar Günü vesilesiyle, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) Uygur halkına karşı yürüttüğü soykırım politikalarında özellikle hedef alınan Uygur kadınlarına desteklerini ifade ediyor. Örgüt, kadın hakları hareketlerinin ve kurumlarının, Uygur kadınlarının maruz kaldıkları baskı ve zulme karşı verdiği mücadeledeki kritik rolünü vurguluyor.

Uygur Hareketi, ÇKP’nin sınırlarını güvence altına alma ve toprak egemenliğini artırma amacıyla Uygur kadınlarına yönelik uyguladığı zorla kürtaj, kimyasal sterilizasyon, zorunlu rahim içi araçlar ve zorla evlilik gibi insanlık dışı uygulamalara dikkat çekiyor. Ayrıca, 2023 yılında Uygur kadınlarını Han Çinlilere sunmak amacıyla tanıtılan hükümet onaylı bir eşleştirme uygulamasının, Uygur kültürünün erozyonunu hızlandırdığını belirtiyor.

Kamplardaki Uygur kadınlarına yönelik fiziksel, zihinsel ve cinsel istismarlar hakkında şok edici tanıklıklar sunulurken, Shahit Biz ağı tarafından elde edilen belgeler, bu kadınların dini zulme de maruz kaldığını gösteriyor. Emekli doktor Dr. Gulshan Abbas ve önde gelen Uygur bilim insanı Profesör Rahile Dawut’un da aralarında bulunduğu birçok kadının, ÇKP’nin hapishanelerinde haksız yere tutulduğu ve zorlu koşullara maruz kaldığı belirtiliyor.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, uluslararası kadın hakları savunucularına Uygur kadınlarının yanında olma çağrısında bulunuyor ve Uluslararası Kadınlar Günü’nün gerçek anlamda kapsayıcı olabilmesi için Uygur kadınlarının temel haklarını savunmanın önemini vurguluyor. Uygur Hareketi, 15 Mart’ta NGO CSW68 iş birliğiyle “Kurumları Güçlendirme: Uygur Kadın Haklarını Güçlendirme” başlıklı bir panel düzenleyerek, Uygur kadınlarının zulmüne dikkat çekmeyi ve destek stratejilerini tartışmayı amaçlıyor. Etkinlik, Uygur Hareketi’nin sosyal medya kanallarında canlı olarak yayınlanacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dünya Kadınlar Günü’nde Uygur Hareketi, Uygur Kadınlarının Yanında