Dünyanın En Büyük Zeytinyağı Üreticisi’nden Sektörün Durumu

Dünyanın En Büyük Zeytinyağı Üreticisi'nden Sektörün Durumu

Zeytinyağı üretiminin dünya lideri olan İspanyol Deolo şirketi zeytinyağı sektörünün en zorlu döneminden geçtiği ve sektörün derin bir dönüşüme ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Dünyadaki zeytinyağı üretiminin büyük bir kısmını gerçekleştiren İspanya’da zeytinyağı üretimi pek yönden olumsuz bir süreç yaşıyor. İspanya’da iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kavurucu sıcaklar, ekonomik koşulların yarattığı zorluk özellikle zeytin hasadını olumsuz etkileyerek zeytinyağı üretimine darbe vurdu.

Meşhur Deolo şirketinin satış müdür Miguel Angel Guzman, CNBC’ye e-posta vasıtasıyla yaptığı açıklamada, “Sektör tarihindeki en zor anlardan biriyle karşı karşıyayız. Güçlü enflasyon ile birlikte yüksek faiz oranları ve kuraklık döngüsü nedeniyle miktar ve kalite açısından olumsuz zeytinyağı hasat tahminleri fiyatların önemli ölçüde artmasına neden oldu” sözlerini kullandı.

Geçen Ocak ayında, İspanya’nın Andalucía bölgesindeki sızma zeytinyağı, kilogram başına 9,2 euro (9,84 dolar) ile rekor seviyeye ulaştı. Ancak daha sonra, Mart ve Nisan aylarında gerçekleşen faydalı yağmurlar nedeniyle fiyatlar bir miktar düştü.

Guzman, “2024/2025 hasadının olası hacimlerini öğrenene kadar önümüzde hala aylar var ve o ana kadar fiyatlar dalgalı olmaya devam edecek. Bu arada sektörün köklü bir dönüşüme ihtiyacı var” dedi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dünyanın En Büyük Zeytinyağı Üreticisi’nden Sektörün Durumu