Ekmek ve Ayçiçeği yağı fiyatlarında artış bekleniyor

featured

Ekmek ve Ayçiçeği yağı fiyatlarında artış bekleniyor Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekât ile iki ülke arasındaki krizin boyutları iyiden iyiye tırmanırken, bu süreçten en fazla etkilenecek ülkelerin başında Türkiye geliyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile stratejik ekonomik ilişkileri bulunan Türkiye, buğday, mısır, arpa, ayçiçeği gibi hububat alımının tamamına yakınını bu iki ülkeden sağlıyor.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2021 yılında Türkiye’nin ihracatında Rusya 5 milyar 800 milyon dolarlık pay ile 10’uncu sırada yer alırken, Ukrayna 2 milyar 900 bin dolarla 20’inci sırada bulunuyor.

İthalatta ise Rusya 29 milyar dolarla ikinci, Ukrayna da 4 milyar 500 milyon dolarla 12’nci sırada. Toplam dış ticaret hacmi Rusya’yla 34 milyar 700 milyon dolarken Ukrayna’yla 7 milyar 400 milyon dolar gibi ciddi rakamlara denk düşüyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin boyutu büyüdükçe Türkiye’de ekmek ve yağ fiyatlarında ciddi artışlar yaşanacağını ifade eden uzmanlara göre; bu durumun tek çözümü ‘kendine yetebilen’ tarım politikalarına dönüş.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’a göre Rusya -Ukrayna savaşı ekmekten çok ayçiçeği yağ fiyatlarını artıracak.

Ayçiçek üretiminde Rusya ve Ukrayna’nın dünyada neredeyse tekel duruma geldiğini söyleyen Ali Ekber Yıldırım, “Bu iki ülkeden ithalat yapmak zorundasınız. Türkiye, ayçiçeğinde 2021 yılında 739 bin tonluk bir ithalat gerçekleştirdi. Bunun yüzde 56’sını Rusya’dan, yüzde 14’ünü de Ukrayna’dan aldı. Yani ithalatın yüzde 70’ini biz bu iki ülkeden yaptık. Dolayısıyla asıl fiyat artışı ayçiçek yağında gerçekleşecek. Ham ayçiçek yağının tonu bin 400 seviyelerindeyken bu krizle birlikte yeniden yükselişe geçti ve bin 500 dolara çıktı. Bunun önümüzdeki dönemde bin 800 dolara kadar çıkabileceği endişeyle izleniyor” dedi.

Daha fazla haber için: www.sabithaber.com

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ekmek ve Ayçiçeği yağı fiyatlarında artış bekleniyor