Elazığ’da Şeyh Muhammed Mustafa Yalanıyla Dolandırıcılık Davasında Karar

Elazığ’da Şeyh Muhammed Mustafa Yalanıyla Dolandırıcılık Davasında Karar

Elazığ’da 6 kişiyi dini duygularını kullanarak kandırdıkları iddia edilen Oğuzhan Karahanlı ve Mustafa Tarık Karahanlı kardeşlerin yargılandığı davada karar çıktı. Elazığ 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada, sanıkların “Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık” suçundan 36 yıl 10’ar ay hapis ve 292 bin 500’er TL adli para cezasına çarptırıldıkları açıklandı. Sanıklar hakkında ayrıca hükmen tutuklama kararı verildi.

Davada Z.A., F.A., Y.A, N.A., S.A., B.F. isimli 6 kişi şikayetçi olarak yer aldı. İddianamede, sanıkların müştekileri arayarak kendilerini Siirt Tillolu ‘Şeyh Muhammed Mustafa’ olarak tanıttıkları, peygamber soyundan geldiklerini, Allah dostu olduklarını, kalp gözlerinin açık olduğunu söyledikleri belirtildi. Müştekilerin de bu sözlerle kandırıldıkları ve sanıklarla 2019 yılından itibaren görüşmeye başladıkları anlatıldı.

Sanıkların, müştekilerden Şeyh Muhammed Mustafa’nın kendilerine bıraktığı 700 yetim çocuğun bakımı için para, erzak, giyim, ilaç, ameliyat parası gibi taleplerde bulundukları, bunun karşılığında da yüksek kar vaat ettikleri ifade edildi. Sanıkların, müştekilerden nakit para, araç, cep telefonu, bilgisayar, tablet, gayrimenkul, kıyafet, ayakkabı altın gibi çeşitli değerler aldıkları da iddianamede yer aldı.

Duruşmada mağdurların avukatı Aysıla Hasdemir, sanıkların 6 farklı mağdura karşı 6 farklı kez cezalandırılması gerektiğini, zarar miktarının da 150 milyon TL civarında olduğunu söyledi. Mahkeme heyeti, sanıkların suça meyilli kişilikleri, benzer suçlardan yargılanmaları ve cezanın ıslah edici etkisi olmayacağı gerekçesiyle ceza indirimine gitmedi. Sanıkların birden fazla suç işlemeleri nedeniyle de cezalarını arttırdı. Sanıkların duruşmaya katılmadıkları ve tutuksuz yargılandıkları için hükmen tutuklama kararı verildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Elazığ’da Şeyh Muhammed Mustafa Yalanıyla Dolandırıcılık Davasında Karar