Elektronik Sigara Kullanımının Yeni Tehdidi: ‘EVALI’ Hastalığı

Elektronik Sigara Kullanımının Yeni Tehdidi: 'EVALI' Hastalığı

Günümüzde elektronik sigara kullanımı, yeni ve ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Bu bağlamda, elektronik sigara ilişkili akciğer hasarı anlamına gelen ‘EVALI’ adlı yeni bir hastalık tanımlandı.

Bu konuda açıklamalarda bulunan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Şule Akçay, EVALI hastalığının ilk olarak 17 yaşındaki bir Amerikalı öğrencide tespit edildiğini belirtti. Akçay, “EVALI, 17 yaşında bir Amerikalı öğrenci, akut solunum yetmezliğiyle hastaneye başvuruyor ve her iki akciğerinde yaygın zatürre saptanıyor. Öykü derinleştirildiğinde yakın zamanda elektronik sigara tükettiği öğreniliyor. Birçok hastalık elendiğinde elektronik sigarayla gelişen bir hastalık olduğu anlaşılıyor ve EVALI ismiyle bir hastalık olarak tanımlanıyor,” dedi.

Prof. Dr. Akçay, elektronik sigara kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dair uyarılarda bulundu: “Ülkemizde tütün kullanımı nedeniyle günde 250 kişi ölüyor.” diye ekledi. Ayrıca, “EVALI tanısı konuyor” diyerek, hastalığın tanı sürecine dikkat çekti ve “AKCİĞERDE KALICI HASARLAR GELİŞEBİLİR” uyarısında bulundu.

Akçay, elektronik sigara kullanımına bağlı akut akciğer hasarının belirtileri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Son 90 gün içinde elektronik sigara ve türevlerinin kullanılması halinde, kişide balgam, öksürük, nefes darlığı, ateş, bulantı, kusma, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık semptomlarının varlığında ve akciğer grafisinde her iki tarafta zatürre görünümü olduğunda artık bu kişiye EVALI tanısı konuluyor.”

Son olarak, Akçay elektronik sigaraların zararlarını vurgulayarak, “Elektronik sigaralar, sigara bırakma aracı değildir, sigara içmenin ve bağımlılık gelişmesinin başka bir kapısıdır. Bu normalize edilemez. Bunların tamamı hastalık nedenidir,” diyerek, bu konudaki endişelerini dile getirdi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Elektronik Sigara Kullanımının Yeni Tehdidi: ‘EVALI’ Hastalığı