Embiya Çavuş Parkı Bornova’da Açıldı

Embiya Çavuş Parkı Bornova'da Açıldı

Bulgaristan Türklerine uygulanan asimilasyona karşı direnişin önde gelen isimlerinden Embiya Çavuş’un adı Bornova Atatürk Mahallesindeki park’a verildi. 2 Haziran 2022’de İzmir’de vefat eden ressam ve porselen sanatçısı Embiya Çavuş Parkının açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Embiya Çavuş gibi bir değerin adının Bornova’da bir parkta yaşaması bizim için büyük bir onur ve gururdur” “Onu 4 başlık altında anlatabiliriz. Özgürlük savaşçısı, İnsan hakları savunucusu, Seramik sanatçısı ve Ressamdır. Bu kadar niteliği taşıyabilen bir değerin Bornova’da bir parkta adının yaşamamızı sağlayan meclis üyelerimize ve bize bu öneriyi getiren tüm STK başkanlarımıza teşekkür ederiz. Bizden sonra da bu arada bu isim yaşamaya devam edecektir” diye konuştu.

Törene katılan sanatçı Çavuş’un kız kardeşi Hediye Çavuş ise abisiyle olan anılarını anlatarak duygusal anlar yaşadı.

Balkan Göçmenleri Yardımlaşma Derneği İzmir Şubesi başkanı Abdürrahim Nursoy, “Embiya Çavuş başta Bulgaristan Türkleri olmak üzere Türk dünyasında ,tüm dünyada İnsan hakları ihlalerine dikkat çeken yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda resim sergisi  açan YAŞADIKLARIMIZ BİR DAHA YAŞANMASIN resim koleksiyonunu, yaptırmakta olduğumuz dernek binamızda sergilemek, yayımlanmayan hatıralarını yayınlamak yönünde ailesine teklifte bulunduk. Cevap bekliyoruz“ dedi.

Bornova Belediye başkanı Dr. Mustafa İduğ, Hediye Çavuş.

Türk Dünyası Kültür ve İnsan Hakları Derneği Başkanı Celal Öcal:

“Derneğimizin onursal başkanı Embiya Çavuş, Bulgaristan’ın Şumnu ili Mahmuzlu köyünde 1926’da doğdu.

Totaliter rejimin baskılarına karşı Bulgaristan Türklerinin insan haklarını korumak için mücadele verdi. Hakkında üç idam cezası istendi. 4 yılı Pranga, 6 yıl ölüm adası Belene ve 6 yıl hapishane 16 yıl ceza çekti şartlı olarak tahliye edildi. Porselen fabrikasında çalışmaya başladı. Çin ve Rus uzmanlardan yararlandı porselen uzmanı oldu. Sergilere katıldı. Berlin, Varşova, Londra ve Moskova müzelerinde eserleri sergilendi. Polonya’ya, Rusya’ya porselen uzmanı olarak gönderildi. 1978’de Türkiye’ye geldi. Kanunla Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlandı. Bulgaristan Türklerine asimilasyon ve zorunlu göç politikasını uygulayan dönemin Bulgar siyasetçilerine İzmir’de kurucularından olduğu BAL-GÖÇ derneği ile karşı çıktı, Cumhurbaşkanı Özal’ın danışmanı oldu. Bulgaristan Türklerinin 1989’da anavatan Türkiye’ye gelmelerinde önemli rol aldı. Bulgaristan’da Türklerin durumunu ”Bulgaristan’da Türk kültür varlığı ve yasadıkları dram” resim sergileri ile duyurdu. Resim koleksiyonunu Türkiye, Azerbaycan, Kıbrıs, Çeçenistan, Bosna, Kosova, Irak Türkleri, Kırım Türkleri ve başka uluslara karşı işlenen insan hakları ihlallerine dikkat çeken yeni eserlerle zenginleştirdi.

İnsan Haklarına saygı, insanlığa çağrı, yaşadıklarımız bir daha yaşanmasın sergi kataloglarını Bulgaristan’da Türk olmak kitabını yayımladı. Hayatının Türkiye’de gecen bölümünü anlattığı Hücreden Aydınlığa kitabını yayımlandığını göremeden vefat etti.

Embiya Çavuş’un yurt içinde ve yurt dışında defalarca sergilediği YAŞADIKLARIMIZ BİR DAHA YAŞANMASIN resim koleksiyonu Bulgaristan’da, Kırım’da,Kıbris’da, Azerbaycan’da, Karabağ’da, Kosova’da, Bosna’da, Çeçenistanda Türk oldukları için insan hakkı ihlaline uğramış insanımızın yaşamak zorunda bırakıldığı insan hakları ihlallerini, Türk Dünyasını bir bütün kabul eden tarihi konuları, tüm dünyada insan hakları ihlalleri yaşamış milletlerin yaşadıklarını anlatan benzersiz bir koleksiyondur. Bu çok kıymetli resim koleksiyonu yurt dışına çıkartılmamalı mutlaka Türkiye’de sergilenmelidir. Yok olması başta bir kısım Bulgarları ve Türk düşmanı çevreleri memnun eder. Yaşadıklarımız bir daha yaşanmasın resim koleksiyonunu yaşatmak yönünde Embiya Çavuş’un eşi Hanife Çavuş ve kızı İdil Çavuş’u babalarının hatıralarına sahip çıkmaya çağırıyor, Türk Dünyası İnsan Hakları Savunucusu Ressam Embiya Çavuş’u saygı ve rahmetle anıyoruz.” Dedi.

Embiya Çavuş

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Embiya Çavuş Parkı Bornova’da Açıldı