• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Emekli maaşına haciz gelir mi?

featured

Emekli maaşına haciz gelir mi? Emkelilerin cevabını en çok merak ettiği, en fazla sorduğu sorulardan biri olan emekli maaşına haciz gelir mi? emekli maaşına haciz koyulabilir mi?

Emekli olmuş olan vatandaşların son dönemlerde internet arama çubuklarında ‘Emekli maaşına haciz gelir mi?’ sorusunu sık sık arıyor. Bu soru için yanıt bekleyen emeklilerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini detaylı olarak bir haberde topladık. Hangi durumlarda haciz işlemi gerçekleşir hangi durumlarda gerçekleşemez?

Ayrıntılar şu şeklde; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 93’üncü maddesi gereğince bu durum, sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez şeklinde belirlenmiştir.

Bu maddeye göre belirtilenleri kısaca emekli maaşının haczedilmesi, yasalara göre emekli olan kişinin onayı alınmadan mümkün değildir şeklinde özetleyebiliriz. Peki, hangi durumlara haciz işlemi gerçekleştirilebilir?

Nafaka Borcu Olanlar Dikkat!

Yasalara göre emeklinin onayı olmadan emekli maaşına haciz getirilemez. Ancak emekli maaşına haciz gelmesi ile sonuçlanan durumlarda mevcuttur. Buna göre yine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘un 88 maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumu’nun emekliden prim, Sosyal Güvenlik Destek Primi gibi alacakları varsa haciz edebilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenleyerek Sosyal Güvenlik Kurumu’na borcu olan ve emekli aylığı bağlanmış olanların, maaşlarının dörtte birini haczedebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında haczedilecek maaş miktarı emekli maaşının yüzde 25’ini geçemez.

Aynı zamanda nafaka borçları dışındaki bir nedenden dolayı emekli maaşı haczedilemiyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Emekli maaşına haciz gelir mi?