• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

En dürüst 75 şehir açıklandı

featured

Dünyadaki ‘en dürüst’ şehirler araştırmasında Türkiye’den hiçbir kent sıralamaya giremedi. ‘En dürüst’ listesine giren ilk üç şehir İsviçre’den Zürih, Japonya’dan Tokyo, Avustralya’dan Adelaide oldu.

Araç karşılaştırma platformu Twinner, ikinci el piyasasına şeffaflık getirme misyonundan yola çıkarak, araba satıcılarının farklı şehirlerde nasıl algılandığına dair bir araştırma başlattı.

Çalışmalarını ilerleten firma, bunun neticesinde ‘dürüstlüğün’ nasıl ölçüldüğü ve hangi değerler üzerine inşa edildiğine dair ortaya çıkan sorular üzerine, ellerindeki veriyi belirli bir yerdeki dürüstlük düzeyini ölçmek için kullandı.

Otomobil satışlarından tutun toplumsal hayatın içindeki tüm parametrelerin ele alındığı araştırmanın sonuçlarına göre dünya üzerinde 350 şehirden sadece 75’i ‘dürüst’ sıralamasında yer aldı. Türkiye’den hiçbir şehir bu sıralamaya giremedi.

Diken’in aktardığı habere göre, sonucu olumsuz çıkan şehirlere, ‘kötü imaj’ oluşturur kaygısıyla listede yer verilmedi. Çin ve Latin Amerika’daki bazı şehirlerin liste dışı kalmasında ise veri yetersizliği gerekçe gösterildi.

Dürüst’ 75 şehirden ilk 10’u şöyle: Zürih (İsviçre) , Tokyo (Japonya), Adelaide (Avustralya), Phoneix (ABD), Hamburg (Almanya), Amsterdam (Hollanda), Münih (Almanya), Kopenhag (Danimarka), Ediburgh (İskoçya), Brisbane (Avustralya)

Vatandaşların dürüstlükleri ‘cüzdan testi’ ile ölçüldü. Araştırmacılar 17 bin cüzdanı bilinçli olarak sokakta düşürdü ve kaç tanesinin iade edildiğini raporladı. Bunun yanı sıra şehirde yaşayan kişilerin komşularını nasıl değerlendirdikleri de incelendi.

Vatandaşlardan sonra yerel yetkililerin, belediyelerin ve daha üst düzey otoritelerin dürüstlük verilerine bakıldı. Burada dikkate alınan parametreler ise şeffaflık, harcamalar, yolsuzluk raporları, kayıt dışı ekonomi ve basın özgürlüğü oldu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
En dürüst 75 şehir açıklandı