• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2024 - İstanbul

Engelsiz Olmak Bizim Elimizde!

featured

Türkiye’de, 2011 Nüfus ve Konut Araştırması sonuçlarına göre; görme, duyma, konuşma, yürüme, merdiven çıkma veya inme, bir şey taşıma veya tutma ve yaşıtlarına göre öğrenme, basit dört işlem yapma, hatırlama veya dikkatini toplama fonksiyonlarından en az birinde çok zorlandığını veya hiç yapamadığını belirten kişi sayısı 4 milyon 882 bin 841’dir. Diğer bir ifadeyle 2011 yılında toplam nüfusun %6,6’sının en az bir engeli vardır.

engelsizsiniz-5

 

Ancak, ülkemizdeki belediyelerimizin, devlet kurumlarımızın bu engelli vatandaşlarımıza yardımları yetmemekte, çok az bir açığı kapatmaktadır.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 27’si özürlü aylığından, % 11,2’si ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün ayni ve nakdi yardımlarından düzenli olarak yararlandıklarını belirtmiştir.

 

 

engelsizsiniz-2Yaklaşık 5 milyon özürlü birey bulunan Türkiye’deki özürlü bireylerin %60 civarı devlet tarafından desteklenmemektedir.

Engelli kaldırımı olarak adlandırılan yolların, üst geçitlerin, asansörlerin ve bu gibi engelli bireylerin kullanımına açılması gereken fiziksel alanlar da ülkemizde çok kısıtlıdır.

Kayıtlı olan özürlü bireylerin % 66,9’u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını düşünmektedir.

 

engelsizsiniz-1

 

Yaşadıkları yerdeki fiziksel çevre düzenlemeleri ile ilgili olarak, kayıtlı olan özürlü bireylerin % 66,3’ü oturdukları binanın, % 59,5’i dükkan, market, mağaza ve lokantaların, % 58,4’ü kamu binalarının, % 55,4’ü postane ve banka benzeri yerlerin özürlü bireyin kullanımına uygun olmadığını belirtmiştir.

Bu kadar az olan fiziksel alanlardan bazılarını aşağıdaki fotoğraflarla sizin insafınıza bırakıyoruz. Engelli bireylere karşı sorumluluğunuzu unutmayın. Bir gün herkes engelli olabilir!

engelsizsiniz-3 engelsizsiniz-4

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Engelsiz Olmak Bizim Elimizde!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.