Ermenistan’ın Laçın Şantajına Azerbaycan’dan Tepki

Ermenistan’ın Laçın Şantajına Azerbaycan’dan Tepki

Ermenistan’ın Laçın kontrol noktasına yönelik iddiaları nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırması, Azerbaycan tarafından şiddetle kınandı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada, Ermenistan’ın BMGK’yı siyasi ve askeri şantaj aracı olarak kullanma girişiminin başarısızlığa uğradığını belirtti. Açıklamada, Ermenistan’ın bu tür manipülasyon ve sömürü çabalarının, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için normalleşme sürecine zarar verdiği vurgulandı.

Açıklamada, Ermenistan’ın uluslararası hukukun ve yükümlülüklerin gerektirdiği şekilde yapıcı bir tutum sergilemesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca, BMGK’nin çoğunluğunun da sorunların çözümü için aynı yaklaşımı desteklediği kaydedildi.

Azerbaycan, Karabağ bölgesindeki Ermeni sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Ağdam-Hankendi yolunu kullanma teklifini yineledi. Açıklamada, bu teklifin uluslararası toplum tarafından olumlu karşılandığı ve Ermenistan’ın bölgeye malların yasal ve şeffaf bir şekilde ulaştırılmasını engelleyen tutumunun kınandığı belirtildi. Azerbaycan’ın meşru güvenlik endişelerinin de bazı BMGK üyeleri tarafından anlaşıldığı ve bölgedeki zorlukların aşılması için işbirliği yapılacağı ifade edildi.

Azerbaycan, Ermenistan’a iki ülke arasında egemenlik, toprak bütünlüğü ve sınırların dokunulmazlığına dayalı barışçıl bir ilişki kurma çağrısında bulundu. Açıklamada, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesindeki Ermeni asıllı sakinlere eşit vatandaşlık hakları tanıdığı ve uluslararası insan hakları standartlarına uygun bir entegrasyon politikası izlediği vurgulandı. Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü BM Şartı ve uluslararası hukuk çerçevesinde koruyacağı ve bölgede barış ve istikrar için tüm taraflarla yapıcı etkileşimde bulunacağı kaydedildi.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ermenistan’ın Laçın Şantajına Azerbaycan’dan Tepki