Ev Sahibi Kiracıdan Kredi Notu İstedi

Ev Sahibi Kiracıdan Kredi Notu İstedi

Kiralık daire arayanlar, ev sahiplerinin yüksek kira bedellerinin yanı sıra, kendilerinden istedikleri garip şartlarla da karşı karşıya kalıyor. Denizli’de bir ev sahibi, aylık 15 bin lira kira istediği 3+1 daire için kiracı adayından kredi notu raporu istedi. Bu talep, hem kiracı adayını hem de emlakçıları şaşırttı.

Denizli’de 3 oda bir salon olan 15 bin liralık kiralık daire ilanını görenler, gözlerine inanamadı. İlanın açıklama bölümünde, ev sahibinin kiracı adayından gelir raporu ve kredi notu raporu talep ettiği yazıyordu. Kredi notu raporu, bankalardan kredi kullanmak isteyen kişilerin ödeme performansını gösteren bir belge. Bu belgeyi ev sahibine vermek zorunda olmadığını söyleyen kiracı adayı Duygu Kaya, “İnternette kiralık daire ilanları ararken kendime uygun olabilecek kiralık daire ilanı ile karşılaştım. İlanı inceledikten sonra ev sahibini aradım. Görüşme sırasında benden gelir raporumu ve kredi notu raporumu talep etti. İnanılmaz bir şeydi ve çok şaşırdım. İlanlarda birçok tuhaf durum ile karşılaştım ama bu daha ilginç bir durumdu. Tabii alışkın olmadığımız bu duruma karşı tepkisiz kalamadım” dedi.

Emlakçılardan tepki: Gülsek mi ağlasak mı bilemedim

Ev sahiplerinin son zamanlarda kendilerine çok ilginç isteklerde bulunduğunu belirten emlakçı Sinan Yıldız ise “Mülk sahiplerinden bize bu tür istekler geliyor. Örnek vermek gerekirse ‘sigara içmeyen, adli sicil kaydı ve SGK belgesi isteyenler ile karşılaştık. Açıkçası kredi notu raporu ve gelir belgesini isteyenler ile ilk defa karşılaştık. Biz bu konuyu duyduğumuzda şoke olduk. Mülk sahiplerinin emlakçılar olarak bizden ciddi istekleri var. Bizler, şu anda ev sahiplerine olabildiğince matematiksel olarak planlanan rakamlar üzerinde kiraların gidilmesini söylüyoruz. Küresel bir enflasyonun da kira artışlarına etkisinin olduğunu biliyoruz fakat enflasyonun dışında da bir sıkıntımız var” diye konuştu.

Yıldız, mülk sahiplerinin kiralama ve satış sitelerini bir nevi ekspertiz gibi gördüklerini ve yaşanan depremin ardından fiyat artışlarının etkisini gösterdiğini de söyledi. “Mülk sahipleri kiralama ve satış internet sitelerini bir nevi expertiz gibi görüyor. ‘Onun dairesi 15 bin TL yapıyorsa, benim dairem 20 bin TL kiraya verelim’ gibi talepler son zamanlarda çok gelmeye başladı. Tabii ki depremden dolayı yaşanan kiralık daire azalması nedeniyle fahiş fiyatları yazıp, ‘mecburen tutacaklar’ düşüncesi maalesef en üst düzeyde. Biz mülk sahiplerinden aldığımız evleri kiracılara verirken maalesef sıkıntılar yaşıyoruz. Açıkçası onlar için empati kurduğumuzda bizler ev sahiplerinin şartlarına anlatırken utanıyoruz. Bu noktada yaşanan zor günleri matematiksel değil, gönül bağıyla bir birimizi idare etmek gerekiyor. Son olarak kredi notunun istenmesi olayına gülsek mi ağlasak mı bilemedim. Ev sahipleri ve kiracılar arasında yılan hikayesine dönmüş bir olay var. Ben yetkililerin bu durum için ilerleyen süreçte önlem alacağını düşünüyorum” dedi.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ev Sahibi Kiracıdan Kredi Notu İstedi