Ev Sahibi Kiracısını Çıkarmak için 200 Bin Lira Teklif Etti

Ev Sahibi Kiracısını Çıkarmak için 200 Bin Lira Teklif Etti

Ankara’da yaşanan bir ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı, Türkiye’deki kira krizinin yeni bir boyutunu ortaya koydu. Etimesgut’ta 4 yıldır aynı evde oturan emekli Ali K., ev sahibinin kendisine yaptığı 200 bin liralık teklifi reddetti. Ev sahibi Fatma Ş., kiracısının evden çıkması için bu parayı vermeye razı olduğunu söyledi.

Ev sahibi Fatma Ş., kiracısı Ali K.’ye, “Emsal evlerin kira fiyatları 15 bin lira civarında. Ya kirayı arttır ya da evden çık” dedi. Ancak emekli Ali K., kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu belirterek, evden çıkmayacağını ifade etti. Bunun üzerine Fatma Ş., evini satmaya karar verdi. Fakat evinde kiracı olduğu için alıcı bulamadığını iddia etti. Bu nedenle kiracısına, “Evi boşaltman karşılığında sana 200 bin lira vereyim” teklifinde bulundu. Ancak Ali K., bu teklifi de kabul etmedi.

Ali K.’nin avukatı Selim Ünal, müvekkilinin 4 yıldır aynı evde oturduğunu ve haklarını savunduğunu söyledi. Ünal, “Ev sahipleri artık kiracılara ‘hava parası’ vermeye başladılar. Bizim vekilliğimizi yaptığımız kiracımızın eviyle ilgili bir emlakçı aradı ve ‘Bu ev 4 milyon lira ediyor ama içinde kiracı olduğu için 3 milyon liraya satamıyoruz. Eğer çıkarsanız size 200 bin lira hava parası verelim’ dedi. Kiracımız da emekli olduğu için yeni bir ev bulamayacağını söyleyerek teklifi reddetti” dedi.

Ünal, son 1 yıldır bu sorunun devam ettiğini belirterek, şunları söyledi: “Kiracının da yapabileceği bir şey yok. Hakları neyse sonuna kadar savunmak istiyorlar. Ev sahibi şu an dava açsa bile kazanma ihtimali yok. 5 yıl boyunca aynı yasal sınırlar içerisinde kirasını alacak, ardından 5 yıl dolduktan sonra yine tahliye edemez. Sadece miktarın güncellenmesini isteyecek. 5 yıl dolduktan sonra çevredeki kira fiyatlarının emsalleri neyse o miktar üzerinden yapılabilir. Ama bunu da kendi aralarında çözmeleri mümkün olmuyor. Daha sonra ev sahipleri dava açıyor. Ardından mahkeme yüzde 25-30 arasında takdir indirimi yaparak, örneğin 20 bin liraysa kiralar 14-15 bin lira oluyor.”

Ünal, ev sahipleri ve kiracılar arasında ciddi sorunlar olduğunu vurgulayarak, “Bunun artık bir çözüme ulaşması gerekiyor. Bu nedenle buna devletin el atması gerekiyor. Kiracı diyor ki; ‘Ben yasal sınır neyse kiramı arttırıyorum. 5 yıl boyunca devletin belirlediği oran neyse ben o oranı arttırıp oturabilirim’ diyor. Ev sahibi de diyor ki; ‘Emsalleri 20 bin lira olmuş. Ben 2 bin liraya o kişiyi nasıl oturtabilirim?’ diyor. Bu nedenle ev sahibi ve kiracı sorunu başka bir boyuta geçmeye başladı” dedi.

Fatma Ş.’nin emlakçısı Merve A. ise müvekkilinin evini satmak istediğini ancak kiracı olduğu için alıcı bulamadığını söyledi. Merve A., “Fatma Hanım bize gelerek, evini satmak istediğini söyledi. Ancak evinde 4 yıldır oturan kiracısı varmış. O yüzden evi kimse almak istemiyor. Almak isteyen de değerinin altında teklif veriyor. Fatma Hanım kiracıya çıkması için 200 bin lira teklifte bulundu. Oturdukları yerde kiralar 15-20 bin lira arasında. Ev sahibi de ne yapacağını bilmiyor. İçinde kiracı varken evi değerinde satmak da pek mümkün görünmüyor” diye konuştu.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ev Sahibi Kiracısını Çıkarmak için 200 Bin Lira Teklif Etti