EYT Mağdurları İkinci Miting için Gün Sayıyor

EYT Mağdurları İkinci Miting için Gün Sayıyor

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sorunu, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan vatandaşları ilgilendiriyor. Bu tarihten önce sigorta girişi yapanlar, EYT düzenlemesi sayesinde 2023 yılında emekli olabildiler. Ancak bu tarihten sonra sigorta girişi yapanlar, 17 ila 20 yıl daha emeklilik için beklemek zorunda kaldı. Bu durumda olan vatandaşlar, Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) ile birlikte seslerini duyurmak için miting düzenleyecek.

EYT sorununun kaynağı, 1999 yılında Sosyal Sigortalar Kanunu’nda yapılan bir değişikliktir. Bu değişiklikle birlikte, kadınların emeklilik yaşı 58’e, erkeklerin ise 60’a yükseltilmiştir. EYT düzenlemesi, sigorta girişi 9 Eylül 1999 tarihi öncesi olan milyonlarca kişiyi kapsamakta. Bu kişiler, yaş dışındaki diğer şartları sağladıkları takdirde emekli olabilmektedirler.

Ancak 9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigorta girişi yapanlar, EYT düzenlemesinden yararlanamamaktadır. Bu kişiler, 8 Eylül’den bir gün veya bir ay sonra sigorta girişi yaptıkları için, 17 ila 20 yıl arasında bir süre daha çalışmak zorunda kalıyor.

Bu adaletsizliğe karşı çıkan EMADDER, 8 Eylül 1999 sonrası için kademeli emeklilik talep ediyor. EMADDER, kendilerini ‘8 Eylül 1999’ tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan bu ülkenin anayasal eşitlik hakları elinden alınmış çalışanları’ olarak tanımlamaktadır. EMADDER, EYT düzenlemesi kapsamına alınıp emekli olanlarla aynı yaşta olduklarını belirtmektedir. EMADDER, amacının ‘EYT koşullarında emekli olmak veya kapsama dahil olmak değil, sadece aramızda açılan kadınlarda 20, erkeklerde 17 yıl geç emeklilik uçurumunun düzenleme yapılarak giderilmesi’ olduğunu ifade ediyor.

EMADDER, EYT sorununa çözüm bulunması için miting düzenlemeye devam etmektedir. EMADDER, 15 Ekim’de ilk mitingini yapmıştır. EMADDER, 21 Ocak Pazar günü ise İstanbul Kartal’da ikinci mitingini gerçekleştirmeyi planlıyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
EYT Mağdurları İkinci Miting için Gün Sayıyor