FARC Lideri, Kolombiya’da Başkanlık Seçimlerinde Yarışacak

featured

Kolombiya’da 52 yıl süren çatışmaların ardından silah bırakan FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) “Timoçenko” olarak da bilinen lideri Rodrigo Londono, önümüzdeki yıl Kolombiya başkanlık seçimlerinde yarışacak.

Kolombiya’da 52 yıl süren çatışmaların ardından silah bırakan FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) “Timoçenko”olarak da bilinen lideri Rodrigo Londono, önümüzdeki yıl Kolombiya başkanlık seçimlerinde yarışacak.

Buna rağmen, FARC mensubu eski militanların da destek vereceği Londono başta olmak üzere örgütün diğer pek çok eski komutanının “insan hakları ihlalleri” nedeniyle yargı karşısına çıkma ihtimali bulunuyor. Eski FARC mensuplarının söz konusu davalarda hüküm giymeleri halinde siyasi olarak nasıl göreve gelecekleri ise bilinmezliğini koruyor.

Geçtiğimiz yıl Kolombiya hükümeti ile imzalanan barış anlaşmasının ardından FARC tüm silahlı güçlerini tasfiye edeceğini duyurmuştu. “Devrimci Ortak Alternatif Güç Partisi” adı altında siyasete gireceğini açıklayan örgüt, halen kendilerini İspanyolca “FARC” kısaltmasıyla tanımlıyor.

Kolombiya hükümetiyle gerçekleştirilen barış anlaşmasına göre FARC, seçim başarısından bağımsız olarak 2026 yılına kadar kongrede 10 sandalyeyi garantilemiş durumda bulunuyor. Öte yandan başkanlık için aday olacağı belirtilen FARC lideri Londono, bu yıl felç geçirmiş ve Küba’da tedavi görmüştü.

FARC Nedir?

FARC, 1964 yılında, topraksız köylülerin haklarını savunmak üzere Marksist bir gerilla örgütü olarak kurulmuştu.52 yıl süren savaşta yaklaşık 260 bin kişi hayatını kaybetti, 6 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Küba’da yapılan ve 4 yıl süren barış görüşmeleri sonunda geçen Kasım ayında Kolombiya hükümeti ile FARC arasında barış anlaşması imzalandı.Haziran ayı sonunda da FARC tüm silahlarını teslim etti. Kolombiya Devlet Başkaı Juan Manuel Santos, barış anlaşmasından ötürü geçen yılın Nobel Barış Ödülü’nü aldı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
FARC Lideri, Kolombiya’da Başkanlık Seçimlerinde Yarışacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.