Ellerinde 19 yüzyıldan kalma Rusya İmparatorluğu bonosu olan Fransız vatandaşları Kremlin’den borcunu ödemesini istedi. Lenin borçları tanımadığını ilan etmişti.

1867 yılında Rusya Devlet Demiryolları 15 milyar Frank değerinde tahvil çıkarmıştı. Russia Today’in bugün 16 Ocak’taki haberine göre söz konusu tahvillerin değeri 53 milyar Euro ediyor. Uluslararası Fransız Radyosu’da (RFI) bu haberi verdi, Rusya’da tartışma başladı.

Zamanında ellerinde bonoları olan 400 bin mirasçı ise Rusya’dan bonolarının parasını istiyor. Ekim devriminin ardından Rusya Devlet Başkanı olan Vladimir Lenin Rusya İmparatorluğu’nun borçlarını tanımadığını ilan etmişti.

Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra 1996 yılında Rusya Federasyonu ile Fransa arasında çarlık dönemi borçlarına ilişkin bir anlaşma imzalanmıştı. Bu anlaşmaya göre Rusya 400 milyon doları 50 milyon dolarlık 8 taksit halinde Fransa’ya ödemeyi kabul etmişti.

Ekonmistler söz konusu miktarın Rusya İmparatorluğu’nun Fransa’ya olan borcunun sadece yüzde 2’si olduğunu ifade ediyor. Bilindiği gibi Rusya geçen sene Sovyet dönemi tazminatı olarak Bosna Hersek’e 152 milyon dolar tazminat ödemişti.