Fransa’da Okullarda Çarşaf ve Abaya Yasağı

Fransa’da Okullarda Çarşaf ve Abaya Yasağı

Fransa’da devlet okullarında Müslüman kız öğrenciler için yeni bir yasak kararı alındı. Eğitim Bakanı Gabriel Attal, okullarda çarşaf ve abaya gibi bol ve uzun kıyafetlerin yasaklanacağını duyurdu. Attal, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, “Bir sınıfa girdiğinizde, öğrencilerin hangi dine ait olduklarını kıyafetlerine bakarak anlayamamalısınız” dedi. Attal, bu kararı laiklik ilkesine uygun olarak aldıklarını savundu.

Fransa’da devlet okullarında dini sembollerin kullanılması uzun zamandır tartışma konusu. 2004 yılında okullarda başörtüsü yasağı getirilmiş, 2010 yılında da kamusal alanlarda peçe takılması yasaklanmıştı. Bu yasaklar, Müslüman toplumunun tepkisini çekmiş ve ayrımcılık iddialarına yol açmıştı. Fransa’daki Müslümanların çatı kuruluşu Fransa Müslüman Konseyi (CFCM), kıyafetlerin tek başına dini semboller olmadığını belirterek, yasağa karşı çıktı.

Yeni yasak kararı, 4 Eylül’de başlayacak yeni eğitim yılında uygulanacak. Bu kararın, Fransa’daki Müslüman öğrencilerin eğitim hakkını nasıl etkileyeceği merak ediliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Fransa’da Okullarda Çarşaf ve Abaya Yasağı