Fransa’daki Gösterilerde Olaylar Çıktı

featured

Fransa’da göstericiler, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara hapis ve para cezası öngören tasarıya tepki göstermek için sokaklara döküldü. Paris sokaklarını ateşe veren protestocular ile polis arasında çatışmalar yaşanırken, şehirden gelen görüntüler durumun endişe verici boyutta olduğunu gösterdi.

Fransa’da güvenlik yasa tasarısı ve polis şiddetine tepkiler gün geçtikçe büyüyor. Paris’teki Republique Meydanı’nda toplanan binlerce eylemci, Nation Meydanı’na kadar yürüdü. Güvenlik güçlerinin görüntülerinin yayınlanmasını yasaklayan güvenlik yasa tasarısı ve polis şiddeti karşıtı pankartlar taşıyan göstericiler, ” (Cumhurbaşkanı Emmanuel) Macron istifa” sloganları attı.

Eylemde polis ile göstericiler arasında çıkan arbedeler zaman zaman çatışmaya döndü. Polis, protestoculara biber gazı ve copla müdahale etti. Göstericiler, birçok çöp bidonu ve aracı ateşe verdi.

İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre başkentteki gösteriye 46 bin kişi katıldı. Paris Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Paris’teki eylemde 9 kişi gözaltına alındı. Lyon’daki gösteride de polis protestoculara karşı biber gazı kullandı. Eylemde, birçok gösterici ve bir polis yaralandı.

Basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı Ulusal Meclis’te kabul edilmişti. Tasarı, Ocak 2021’de Senatonun onayına sunulacak. Tasarı, Senato’dan geçmesi halinde bir kez daha Meclis’te oylanacak.

Tasarı, güvenlik güçlerinin görüntülerini yayınlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin euroya kadar para cezası öngörürken, gösterilerde “drone”nun yanı sıra güvenlik güçlerinin görev sırasında kullandığı kameraların insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Fransa’daki Gösterilerde Olaylar Çıktı