Galeria Sitesi İhmalinden Sorumlu 7 Sanığa 22 Yıl Hapis İstemi

Galeria Sitesi İhmalinden Sorumlu 7 Sanığa 22 Yıl Hapis İstemi

Diyarbakır’da 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda çöken ve 89 kişinin yaşamını yitirdiği Galeria Sitesi ile ilgili 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Depremde yıkılan Diyar Galeria B Blok’un inşaatında görevli olan ve tutuklu bulunan Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit ve Tevfik Demir’in yanı sıra yakalanamayan M.E, H.M.Y. ve İ.H.Y. hakkında hazırlanan iddianame Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Sanıklar, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmaları istemiyle yargılanacaklar.

İddianamede, binanın yapım aşamasında birçok usulsüzlük ve ihmal yapıldığı belirtildi. Bilirkişi raporuna göre, binanın yapı ruhsatları eksikti, temel üstü vize alınmadan inşaat devam etti, mühürlenmesine rağmen resmi izinsiz çalışmalar sürdürüldü, ruhsat eki projelere uyulmadı ve beton ve donatı kalitesi yetersizdi. Bu durumdan inşaat mühendisi fenni mesul ve müteahhitlerin sorumlu olduğu ifade edildi.

Sanıkların mesleki bilgi, birikim ve tecrübelerine rağmen binaların yıkılmasına neden olan imalat hataları yaptıkları, üzerlerine düşen görev ve yükümlülükleri yerine getirmediği, dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davrandıkları da tespit edildi. Bu sebeple sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan cezalandırılmalarının talep edildiği belirtildi. Ayrıca sanıkların TCK 53/6 maddesi uyarınca “belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması” kararı verilmesinin de istendiği kaydedildi.

İddianamede son olarak, soruşturma kapsamında daha önce tutuklanan ancak bilirkişi raporunun ardından kusurları olmadığı anlaşılan ve delillerin toplanması nedeniyle tahliye edilen 20 şüphelinin ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği aktarıldı.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Galeria Sitesi İhmalinden Sorumlu 7 Sanığa 22 Yıl Hapis İstemi