Güney Azerbaycan Türk’ü Bilim Adamı İdama Mahkum Edildi

featured

Edinilen bilgiye göre İran’daki Tebrizli Türk bilim adamı Ahmedrza Calali, İslam Devrim Muhafız Ordusu ve diğer güvenlik güçleri ile gizli bir işbirliği önerisini reddettiğinden dolayı ölüm cezasına çarptırıldı.

İsrail’e terörle mücadele için İran’ın nükleer bilim adamları hakkında bilgi gönderdiği iddialarla karşı karşıya olan bilim adamı,İslam Devrimi’nden 7 yıl önce Tebriz’de dünyaya geldi. 9 yıl sonra İsveç’in Stokholm’e  şehrine geldi. Doğal Afetlerde Doktorasını İsveç’in Karolinska Enstitüsü’nden alan Prof. Dr. Ahmedrza Calali eşi ve iki çocuğu ile İsveç’te yaşıyordu ve İtalya ve Belçika gibi ülkelerdeki bilim araştırma kurumlarında çalıştı.

Ahmedarza Calalini, Tahran Devrim Mahkemesi’nin 15. Dairesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Tebrizli bilim adamının davası 24 Eylül’de hakim Salavati’nin başkanlığında yapıldı ve davanın iki dakika içinde sonuçlandırıldığını söyledi.

Ölüm cezası 21 Ekim’de ilan edildi.

Tutuklu henüz suçlamadan hüküm giymedi ancak eşi, bilim adamının “düşman devletlerle işbirliği” suçlamasıyla sonuçlandığını söyledi.

Ahmedrza Calali’nin avukatı Mahmoud Tabatabay, müvekkilinin güvenlikle ilgili bir dosya olduğunu ve Ahmedrza’nın düşman ülkelerle işbirliği suçlamasını kabul etmediğini söyledi.

Ahmedrza Calali, 24 Nisan 2016’dan bu yana Tahran’ın Evin Hapishanesi’nde bulunmaktadır. Tahran ve Şiraz üniversitelerinin daveti üzerine bilimsel bir konferansa katılmak için İran’a gittiğinde gözaltına alındı. Avukatıyla yaptığı görüşmelerde kısıtlandı.

Azerbaycan Türk’ü profesör, hapsedildiği günden beri yaşadığı kötü muameleler, hukuki haksızlıklardan dolayı yakınları tarafından bir eylem gerçekleştirildi.

Profesör Ahmedrza Calali, kendi alanında tanınmış bilim adamlarından biridir. Birçok bilimsel kitap, makale, bilimsel araştırma ve konuşmaların da yazarıdır.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Azerbaycan Türk’ü Bilim Adamı İdama Mahkum Edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.