Güney Azerbaycan’ın Önderi Önemli Açıklamalarda Bulundu

featured

Güney Azerbaycan Milli Oyanış Herekatı  (GAMOH) önderi ve Güney Azerbaycan Türklerinin yurt dışarıdaki sesi olan Sayın Prof. Dr. Mahmutali Çehreganlı 22-28 Mayıs 2006 Güney Azerbaycan Türklerinin milli ayaklanması yıldönümü münasebetiyle Güney Azerbaycan Türk milletine hitaben mesaj yayınladı.

Prof. Dr. Mahmutali Çehreganlı, mesajında bu sene 16’ncı yıl dönümü olan ayaklanma hakkında bu noktalara değindi:

“Bu muhteşem ayaklanma Güney Azerbaycan Türklerinin tarihinde öz milli ve medeni hakları ve Türklük şuuruyla ortaya çıkan ilk ayaklanma olduğundan önemlidir. Bu ayaklanma daha sonra 2009- 2015 ve 2016 yıllarında tekrarlanmış ve Güney Azerbaycan Türklerinin millet olma yolunda verdikleri mübarizedir. Mayıs 2006 ayaklanması Güney Azerbaycan Türkleri ilk defa öz milli isteklerini dile getirerek faşist fars molla rejimine başkaldırmışlar.

Tebriz başta olmak üzere, Urmu, Erdebil, Hemedan, Hoy, Sulduz, Koşaçay ve bütün Türk şehir ve kasabalarda İran devletinin Türkleri hamam böceğine benzetmesiyle Güney Azerbaycan Türklerine hakareti sonucunda milli bir ayaklanma başlamış ve İran fars faşizmi ayaklanmayı bastırmakta aciz kalmıştır.”

Güney Azerbaycan Türkleri bu ayaklanmada: “Haray haray men Türk’em!” ,  “Menim dilim ölen değil başka dile dönen değil!”, “Azerbaycan uyaktır, Çehreganlı’ya dayanıktır!” sloganlarıyla 1995 yılında Dr. Çehreganlı’nın başlattığı Milli Uyanış Hareketi’ni sokaklara ve caddelere taşıdılar.

Güney Azerbaycan Milli Oyanış Herekatı  (GAMOH) önderi ve Güney Azerbaycan Türklerinin yurt dışarıdaki sesi olan Prof. Dr. Mahmutali Çehreganlı mesajının bir bölümünde 44 günlük Karabağ Savaşı’na değinerek şunları söyledi: “İran’ın Ermenilere yardımı İran Fars faşizminin gerçek yüzünü ortaya çıkardı. Milletimiz bunu biliyordu ancak Farsların Rus ve Ermeni yanlısı olduğunun açık ve âşikar bir şekilde gün yüzüne çıkmış oldu.”

Son günlerde Zengezor bölgesinin Türk dünyasına olan stratejik önemine değinen Güney Azerbaycan Milli Oyanış Herekatı (GAMOH) önderi Prof. Dr. Mahmutali Çehreganlı:

“Günümüzde Güney Azerbaycan Türkleri bütün varlığı ile Kuzey Azerbaycan Türklerinin yanındadır. İki Azerbaycan aynı ortak değerlere sahip bölünmüş topraklardır. Kuzey Azerbaycan’da Zengezor bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Bu bölge İstalin döneminde Azerbaycan’dan gasp edildi. Bu topraklar bütün Azerbaycan toprağının bir parçasıdır. İran Rus ve Ermeni bugün bütöv Azerbaycan’ın yaranmasından korkuya düşmüştür. Azerbaycanın kuzeyi de güneyi de bizimdir. Azerbaycan ve Türkiye bölgede stratejik birliktelikleri Oğuz birliğinin ilk adımlarıdır.” dedi.

Güney Azerbaycan Milli Oyanış Herekatı (GAMOH) önderi Prof. Dr. Mahmutali Çehreganlı 1995 te Tebriz’de 600.000 oy alarak birinci sırada millet vekili seçilmesine rağmen İran fars rejimi tarafından parlamentoya girilmesine izin verilmedi. O zamandan beri Güney Azerbaycan Türkleri arasında büyük sevgi ve saygı seline maruz kalan Dr. Çehreganlı 2003’ten beri Güney Azerbaycan Türklerinin sesini dünyada duyurarak Birleşmiş Milletler Teşkilatı (UNPO) da Güney Azerbaycan milli mücadele bayrağını tanıttı. 2006 ayaklanmasında bütün şehirlerde onun lehine atılan sloganlar İran Fars molla rejimini tedirgin etti.

Güney Azerbaycan Milli Herekatı başlatan Dr. Mahmutali Çehreganlı Turan ülküsünü benimseyerek Oğuz Birliği ve daha sonra Birleşik Türk Devletlerinin kurulmasını savunmaktadır. Bu çabaları sonucunda 2017 yılında Türk Dünyası Hizmetleri Ödülü’ne layık görülmüştür.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Azerbaycan’ın Önderi Önemli Açıklamalarda Bulundu