Güney Kesiminden Küstahlık : EOKA Liderinin Evini Müzeye Dönüştürecekler

featured

Kıbrıs Türk’üne yönelik soykırım faaliyetlerine liderlik yapan EOKA lideri Grivas’ın bir süre saklandığı ev müzeye dönüştürülecek. Grivas’ın Güney Lefkoşa’da bir dönem saklandığı evin müzeye dönüştürülmesi için bütçeden mali destek ayrılmasına ilişkin tasarı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu’ndan geçti.

Rum basınındaki haberlere göre, daha önce de gündeme gelen evin müzeye dönüştürülmesi amacıyla bütçeden kaynak ayrılmasını içeren tasarı, GKRY Temsilciler Meclisi Mali Komisyonu’ndan aşırı sağcı ve ırkçı olarak bilinen Ulusal Halk Cephesi (ELAM) milletvekilinin girişimi ve merkez sağ parti konumundaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ), Rum milliyetçisi olarak bilinen Demokrat Parti (DİKO) ve Sosyal Demokrat Hareketi’nin (EDEK) oylarıyla geçirildi.

KKTC’den Tepki Gecikmedi

Güney kesiminin küstah girişimine KKTC’den tepki gecikmedi. KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Grivas’ın evinin müzeye dönüştürülmesi için bütçeden mali destek ayırmasına tepki gösterdi. Ertuğruloğlu’nun yazılı açıklaması şöyle:

“Rum komşularımız, güven içinde çok rahat bir şekilde KKTC’ye geçebiliyor. Grivas’ın lideri olduğu EOKA’nın yaptığı vahşetleri Muratağa, Atlılar, Sandallar, Taşkent ve diğer toplu mezarlarda da görebilirler. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki bizimle barış görüşmelerinde bulunur gibi yapan Rum Yönetimi, bir yandan silahlanma girişimlerini hızlandırırken bir yandan da Kıbrıs Türklerine sistemli soykırım uygulamıştır. Rumların silahlanma girişimleri ve EOKA liderinin anılarını canlı tutmak için müze açma kararı, Kıbrıs’ta iki ayrı egemen devlet vizyonumuzun ne kadar haklı ve Türk askerinin Kıbrıs’taki varlığının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha göstermektedir.

İstediğiniz kadar silahlanın, istediğiniz kadar teröristlerin anısına müze açın, Kıbrıs Türkleri, ana vatan Türkiye ile Kıbrıs’ta kendi egemen devletinde var olmaya devam edecektir.”

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Kesiminden Küstahlık : EOKA Liderinin Evini Müzeye Dönüştürecekler