Güney Kore’de Doktorlar Grevde

Güney Kore'de Doktorlar Grevde

Güney Kore’de hükümetin tıp fakültelerindeki öğrenci kontenjanlarını artırma kararı, sağlık sektöründe ciddi bir tepkiyle karşılandı. Bu karara karşı çıkan doktorlar, 1.600’ü aşkın sayıda greve başladı. Asistan ve stajyer doktorların da katıldığı bu grev, ülkenin sağlık hizmetlerinde önemli aksaklıklara yol açtı.

Grevin başlamasıyla birlikte, birçok ameliyat ertelenmek zorunda kaldı ve hastalar randevu almakta zorluk çekti. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkenin önde gelen hastanelerindeki 13 bin stajyer ve asistan doktorun yaklaşık 6.400’ünün istifa ettiği, 1.630’ının ise greve katıldığı belirtildi.

Sağlık Bakanı İkinci Yardımcısı Park Min-soo, doktorların işlerine geri dönmeleri için çağrıda bulundu. Bakan, “Doktorların toplu eylemlerinden dolayı ameliyatların iptal edilmesi ve tıbbi hizmetlerde yaşanan aksaklıklar konusunda derin endişe ve üzüntü duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Hükümetin Planları ve Doktorların Tepkileri

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ise, tıp fakültelerinin kontenjanlarını artırmanın, ülkenin uzak bölgelerindeki sağlık hizmetlerine erişimi iyileştireceğini ve en ileri teknolojilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Hükümet, 2025 yılı itibarıyla tıp fakültelerinin mevcut 3 bin kontenjanını 2 bin daha artırarak, 2035 yılına kadar toplamda 10 bin kişilik bir artış hedefliyor. Buna karşın, doktorlar, hastanelerin çoğunluğunun özel sektörde olması nedeniyle kontenjan artışının rekabeti daha da körükleyeceğini savunuyor.

İçindekiler

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Güney Kore’de Doktorlar Grevde