Hawaii’de Yangın Dehşeti: 80 Ölü

Hawaii'de Yangın Dehşeti: 80 Ölü

ABD’nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası’nda salı günü başlayan ve Dora Kasırgası’nın etkisiyle büyüyen orman yangınları, eyalet tarihinin en büyük felaketine neden oldu. Lahaina kasabasının büyük bölümünü yok eden yangınlarda hayatını kaybedenlerin sayısı 80 olarak açıklandı. Yüzlerce kişinin ise kayıp olduğu belirtildi.

Maui Adası’ndaki yetkililer, arama kurtarma çalışmalarının kadavra köpekleriyle sürdürüldüğünü, ancak ölü sayısının artmasından endişe edildiğini söyledi. Yangınların hala devam ettiği, ancak kontrol altına alınma oranlarının yüzde 50 ila 85 arasında değiştiği ifade edildi. Üç farklı noktada alevlerle mücadele eden itfaiye ekipleri, rüzgarın yön değiştirmesi halinde yangının yeniden yayılma riskine karşı uyarıda bulundu.

Yangın sırasında adada doğal afet gibi durumlarda uyarıda bulunmayı amaçlayan acil durum sirenlerinin çalmadığı iddiası ise tartışma yarattı. Hawaii Valisi Josh Green, konuyla ilgili olarak ABD medyasına yaptığı açıklamada, “Tam olarak ne olduğundan emin olmak için kapsamlı bir inceleme başlatılması talimatı verdim” dedi.

Yangınlar nedeniyle tahliye edilen 14 binden fazla turistin ise adadan ayrılma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. ABD Başkanı Joe Biden, Hawaii’yi afet bölgesi ilan etmiş, böylece adaya federal düzeyde yardımın önü açılmıştı.

Yangınların çevre üzerindeki etkisi de endişe verici boyutlara ulaştı. Uzmanlar, yangınların toprak yapısını bozduğunu, erozyona neden olduğunu, su kaynaklarını kirlettiğini ve mercan resiflerini tehdit ettiğini belirtti. Yangınların ardından adanın doğal yapısının yeniden oluşması için uzun yıllar gerekeceği vurgulandı.

 

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hawaii’de Yangın Dehşeti: 80 Ölü