Hayvan Hakları Yasası Çıkıyor

featured

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, hayvan hakları yasası ile ilgili ”Hayvan ‘mal’ olmaktan çıkarılıp ‘canlı’ statüsüne geliyor” açıklamasında bulundu.

Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Hayvanlar ‘mal’ statüsünden çıkarılıp ‘canlı’ olarak sayılacak. Hayvanların icra konusu olması da yasaklanacak. Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımı da ortadan kalacak.

Nesli tükenmekte olan bir hayvanı öldürme, acımasız muamelede bulunma, hayvan dövüştürme fiilerinin suç olarak sayılacak.

Ünal, kara ve su sirkleri ile yunus parklarının açılması ve işletilmesinin yasaklanacağını söyledi.

Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını dijital kimliklendirme yöntemleriyle kimlik çıkarması zorunlu olacak.

Hayvanları, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitenler 5 bin 500 lira ceza ödeyecek. Bir ev hayvanına veya evcil hayvana işkence eden veya acımasız ve zalimce muamelede bulunan kişi, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Teklif aynı zamanda tehlikeli olduğu belirtilen köpek türleriyle ilgili de düzenlemeler yer alıyor. Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio türlerinin Türkiye’ye girişi yasaklanacak. Bu türlerin satışlarını yapana 11 Bin TL ceza verilecek.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Hayvan Hakları Yasası Çıkıyor