Haziran Ayında Enflasyon Beklentilerin Altında Kaldı: Yıllık Yüzde 38,21

SON DAKİKA: Mersin Emniyet Müdürü Mehmet Aslan Görevden Alındı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ait tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ve üretici fiyatları endeksi (ÜFE) verilerini kamuoyu ile paylaştı. Haziran ayında TÜFE, bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 32,95 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 38,59 arttı. ÜFE ise bir önceki aya göre yüzde 4,01, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,55, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 43,05 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 46,77 arttı.

Haziran ayında enflasyon rakamları piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bloomberg HT’nin anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini TÜFE’de aylık yüzde 4,30, yıllık yüzde 38,85 artış olması yönündeydi. Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise Haziran ayı enflasyon tahmini yüzde 3,77 olarak belirlenmişti.

Haziran ayında enflasyonun ana belirleyicisi Ulaştırma grubu oldu. Bu grupta fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 10,59 arttı. Bu artışta akaryakıt fiyatlarındaki zam ve ikinci el araç fiyatlarındaki artış etkili oldu. Ulaştırma grubunu sırasıyla yüzde 2,63 ile Gıda ve alkolsüz içecekler grubu ve yüzde 1,83 ile Konut grubu izledi.

Haziran ayında enflasyonun düşüş eğilimine girmesiyle birlikte son 18 ayın en düşük seviyesi görüldü. Yıllık enflasyon Mayıs ayında yüzde 39,59 seviyesindeydi. Enflasyon Ocak-Haziran döneminde ise toplamda yüzde 19,77 oldu. Bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 6,53 idi.

Haziran ayındaki enflasyon rakamları memur ve emekli maaş zamlarını da etkiledi. Temmuz-Aralık dönemi için refah payı hariç memur ve emekli maaş zammı oranını belirleyecek olan Haziran ayı enflasyon verisi sonucunda SSK ve Bağ-Kur emeklilerine Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranı kadar zam yapılacak. Buna göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına Temmuz ayından itibaren yüzde 19,77 oranında zam yapılacak. Memur ve memur emeklilerine ise Temmuz-Aralık dönemi için toplu sözleşme gereği yüzde 7 zam yapılacak. Ayrıca Ocak-Haziran dönemi enflasyon oranının toplu sözleşmedeki hedefin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle memur ve memur emeklilerine fark ödenecek. Buna göre memur ve memur emeklilerinin maaşlarına Temmuz ayından itibaren toplamda yüzde 40,25 oranında zam yapılacak.

0
alk_la
Alkışla
0
sevdim
Sevdim
0
k_zg_n
Kızgın
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Haziran Ayında Enflasyon Beklentilerin Altında Kaldı: Yıllık Yüzde 38,21